Nyårsplanerande

Och med ett brinnande hjärta och en snorig näsa sitter jag i telefon hela dagen lång.
Nyårsafton kommer jag och Sebastian att spendera med goda vänner i Sjöland. Min kära familj har låtit oss ta över huset och bjuda in vänner för att ha en riktig nyårsfest med riktig snö, fina kläder och god mat! Därav pratar, planerar och smsar jag dagen lång, men det är helt okej att sitta inne för där ute snöar det så fint att det känns extra mysigt att sitta inomhus.

Dock kan det ibland leva om för mycket av musik i detta hus. Vi har fem datorer och alla varsin tillhörande förstärkare/högtalare. När man flyttar sig från mina föräldrars sovrum till köket till vardagsrummet till övervåningen till mitt rum kan man höra country, hiphop, indierock, pop och julmusik i ett enda virrvarr. Men värst är ändå när man ska sova och man hör dovt - dunkadunkdonkdundunk. Det är konstigt vad lika alla låtar låter när man bara hör basen. Men min lillebrors högtalare är värst, när han spelar igång dom på morgonen och man äter frukost stilla vid köksbordet, hans högtalare gör att det inte bara låter dunkdadunk mellan väggarna utan ett dunkaklirr dunkaklirr donkadunklirr. Han spelar så att glasen i skåpen skakar och det pirrar under fötterna (!)

Snart kommer Sebastian hem från att ha jobbat i skogen hela dagen.
Jag å min sida fortsätter att vara glad.

Konsten att vara snäll och julen som gått

Julen har passerat förbi och den gjorde det i ett precis perfekt tempo och vet ni vad, jag fick till och med slippa Kalle Anka utan att känna att jag missat något, för vi såg en alternativ Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul - lika mysig men hundra gånger roligare och skapade mer stämning.

Efter att ha läst ut boken "Konsten att vara snäll" så känner jag mig inspirerad att möta människor igen. Jag erkänner att jag varit stressad och inte alls tagit mig tiden att vara snäll, men jag vet hur skönt det är att vara snäll och tillmötesgående mot sina medmänniskor, det är inte bara karma utan man mår bra inombords. Och alla som tror att man genom att ta hand om sig själv värnar om alla andra har samtidigt rätt men oj så fel, boken diskuterar det fram och tillbaka och efter att ha jämfört över 7 stora religioner i vår värld och vetenskapliga teser, personliga erfarenheter så kommer författaren fram till att medmänsklighet är en naturlig evolution. En evolution för att vår mänsklighet ska överleva, så är det för det bästa att ta hand om varandra, det kommer naturligt och som med andra naturliga saker,som att äta, sova och lära sig saker så känns det bra! Jag rekommenderar boken starkt.

image14
För övrigt har jag 8 andra böcker jag fått i julklapp att ta mig igenom, som "100 sätt att rädda världen"


 Dagens bild är på Mimmi - har rensat igenom min dator på dåliga/gamla bilder och Mimmi fanns överallt på min dator.


Julens minnesvärdhet är den 46-åriga mannen jag och Sebastian träffade i en liten by utanför Storuman, som lovat att laga Sebastians dator. Ensam och med ett tufft livsöde så kämpade han sig ändå fram. Jag, som tvivlade starkt och kände motvilja inför att åka ut dit, då vi var tvungna att sitta kvar i bilen eftersom hans hus var fullt med papperskartonger, lärde mig av att se Sebastian möta honom som vem som helst - med lika öppet sinne - att jag har mycket kvar att lära, mycket kvar att härma av andra i min närhet.


Jag känner mig glad.

Mysteriet på Sjölandsholm

Jag står och moppar golv klockan fyra på morgonen.

Varför?
Väcktes ur min djupsömn av att det sprängde i örat så tog ut ena hörselproppen och då hör jag att någon öppnar dörren, men i nyvaket/påvägattsomna tillstånd så vänder jag bara ryggen mot ljuset och försöker somna om. Efter ett tag hör jag hur det dompar och skrapar (ljudet av rivstartande klor mot trägolv, katten brukar leka att den är en frän bil som startar i indy 500 och sedan tävlar mot genomskinliga bilar lite nu och då). Då är det ju katten. Självklart så öppnade någon dörren för att katten vill in. Aja, men det var väl snält, nu kan jag sova. Men kattrackarn levde fullt hus, så var till slut tvungen att kliva upp...

Katten lekte med en död mus. Inte den syn jag förväntat mig och absolut den jag minst av allt ville se klockan fyra på morgonen. Därav har jag moppat golvet, inte för att det är geggigt, men just tanken på att hon lekt med den över vardagsrumsgolvet fick mig att känna ansvar för resten av familjen. Råttpest kan inte vara trevligt..

Jag kände mig som en del av maffian, den som får städa upp efter morden, när jag stod där och moppade. Men jag ville ha svar på frågorna som sakta men säkert började dyka upp i mitt huvud, allt eftersom jag vaknade. Hur kunde musen komma in i huset? Hade någon just släppt in hundarna, som tog in en död mus i munnen? Eller hade katten själv varit ute? (högst osannolikt då denna katt endast frivilligt gått ut en gång på 8 år och knappast har ens modet att fånga en levande mus utomhus) Eller finns det möss inne, hemma? Hur tog dom sig in?! Rationellt tog jag katten och gick sedan runt till allas sovrum och väste - hallååå? Men alla sov, vilket de gör även i skrivande stund, väldigt gott. Vem var det då som öppnade dörren till mitt rum?
För att kunna svara på frågan hur fanken katten fått in en död mus behöver jag vittnesmålet från den som släppte in katten. Var det någon som var less på att katten levde om? Visste denna person om att katten hade en död mus den lekte med? (Och vad i helskotta lät den då mig göra grovgörat för och kastade inte musen i toaletten själv?)

För övrigt var Gosan, katten, rånöjd och spann högre än högst och följde mer än gärna mer på min rundtur runt husets vittnen. Hundarna var nog de som var mest livliga, gissar att de ganska nyligt kommit in. Så teorin om att hundarna tog in själva musen, redan död, verkar mest trolig då denna katt verkligen är den fegaste i sitt slag.

Hjälp mig gärna med detta mysterium, nu ska jag gå iväg med moppvattnet, tvätta fötterna och sedan sova.. snark..

Heja Dikanäs

Jag har äntligen mitt körkort i handen, efter att ha jagat postmannen runt halva dikanäs.
Pappa och jag har gjort massa ärenden, men det är nästan så jag undrar vart jag kommer ifrån för ställe, det är galet litet och på gränsen till folktomt!

Bussresan hem från Umeå gick bra, Sebbe och Petter följde med till Lycksele där de sedan bytte buss med riktning mot Vilhelmina. Jag och syrran hade över 10 väskor/kassar med oss hem (!)

Känner mig lite trött och tung i skallen, men det är skönt att bara vara hemma och ta det lugnt. Igår kom storebror Jon hem också, så alla är hemma samtidigt. Mysigt. Jag är glad att snön är kvar här hemma, men nu får det sluta töa! Halkigt så in i bomben, men enligt pappas prognos så kommer det att bli kallare och snöa på söndag - kan inte bli bättre säger jag! Valpen Tuff har blivit stor och är galet glad så fort man kommer nerför trappen.

Guldstjärna går till Anna, Robert, Christoffer Stighall och min Kvartersvärd på Berghem idag! Igår märkte jag att jag glömt min strömkabel till min bärbara dator i lägenheten, men som tur var har dessa fyra supersnälla personer hjälpt till så att min kabel nu under skrivande stund är på väg till Vilhelmina.

God Jul i förskott till er alla. Nu ska julklapparna slås in!

Jag är bondmor, fast samtidigt superstolt modern flickvän!

Så sant som det var sagt så har jag suttit fastklistrad framför tvn. Eller jag kanske borde säga däckad. Fredagens illamående av högsta rang med feber som ledde till att alvedonerna tog slut ledde till en skräckfilmslördag där jag lät mer igentäppt än mimmis toalett samt harklade och snorade snor som en riktig alien. Bonde söker fru 2007- maraton var en stor tröstfaktor, som började från det första avsnittet på lördag förmiddag till det sista på söndag kväll.  Grisbonden Karl Petter valde nog helt fel kvinna för Jessicas kommentar angående menyerna när de var på sin efterlängtade semester i Lissabon - "asså jag fattar inte, jag fattar inte ett skit! borde dom inte vara på svenska?" -klipp- "ja, alltså det var svårt att förstå menyerna när vi var där på restaurangen. De stod ju på det här landet, alltså det land som är här."

Och alla söta grisar, det lugna livet, även om de partajade och stojade för mycket för min del. Ni kan förstå att jag hade åsikter om både det ena och det andra när jag satt där i soffan. Gamlingen inom mig tog form av en bitter tant där jag satt, men jag hade ingen att klaga för. Så avsnitten rullade förbi och det har slutat med att jag längtar hem till lugnet. Och när jag blir äldre vill jag gärna bo på en vacker gård, ett liv där det bara kretsar runt det man ser och tiden finns utan stressfaktor.

Mimmi har varit en bundis i helgen, vi har sett barn födas och pluggat environmental systems. Laget förlorade sin match mot Kalix... sorgen är stor.

Sebbe vann tävlingen i Submission Wrestling Stockholm idag - samt extra prispengar! Superstolt flickvän lägger upp youtubefilm på finalen!


Storasyster kommer hit från Stockholm ikväll, det känns pysigt! Borde nog börja fixa lite tills hon kommer. Kom just att tänka på att vi ej har något täcke för henne och inte heller någon sovsäck.. hrm.. Ja och så fick denna blogg sitt abrupta slut i att jag måste dola lite.

Tredje advent, nu är det snart bara en vecka kvar!
Dolande Elina med något täppt stämma

Snörvel snörvel host host

Jag är superförkyld, sådär mycket att jag inte kunde vrida nacken inatt. Om det beror på snoransamlingar i axlarna har jag inte riktigt luskat ut, men är stel och har ont i hela kroppen.
Det pajar alla planer, för hade tänkt handla julklappar idag, göra undan Engelskan och Tyskan på skolan och sedan var det ju det här med att hämta bilen som också kapsejsade kraftigt då jag blev såhär dundersjuk.

Och största oron ligger helt klart inför söndag då vi har bortamatch mot Kalix. Vet att Sammi skulle jobba den kvällen så jag måste bara komma på hur jag ska bli maximalt frisk tills dess. Har gjort en lista jag ska försöka hålla mig till idag
  • Dricka te
  • Äta massa halstabletter
  • Snora ut massa snor
  • Klä mig maximalt mycket så jag inte fryser om någon del av kroppen
  • Sitta inomhus (vilket jag redan pajat då jag varit och cyklat..why ?)
  • Underhålla mig med film och se andra som har det dystrare än mig själv.
  • Äta massa piller och dricka brustabletts c-vitamin
 Ge mej gärna fler tips på huskurer jag kan ta till!

Jaajaamänsan!

Match mot Sikeå! Och oohlaaa vi höll ledningen hela matchen igenom. Men, se på tusan, så hann de ikapp de sista minuterna. Jag räddade minHandbollsuppställningen sista räddning, stampade foten i marken och kände YES - äntligen får vi vinna! Men.. på något sätt kom bollen tillbaka genom en kontring och det blev 19-19 den sista skälvande sekunden innan klockan tjöt och vi blev snuvade på segern. Dock kändes det riktigt skönt att äntligen få spela med hela laget. Och att vara en sekund från att vinna mot Sikeå, det är inte fy skam.

Umeå HF:S laguppställning presenteras av speakern

På grund av riktigt blodad tand har jag inte hjärta att stanna hemma och plugga på söndag, även om jag lovat mimmi. Kalix ska vi vinna mot! Därav blir det lite ändringar i helgens upplagda schema. Jag hoppas på att ändå kunna gå igenom allt pluggande jag bara m å s t e få gjort. Sebbe hade kamera med sig, men det tog slut på batteri så inga bilder från matchen tyvärr.

Fick tidigare idag ett intressant samtal från Ungdom Mot Rasism, om jag får tid borde det inte vara svårt att ragga igång en lokalgrupp. Särskilt då den enda gruppen norr om Stockholm är Östersund. Att vara medlem i Ungdom Mot Rasism är helt gratis, man får medlemskort samt en bok med fakta och svar på tal på uttalanden som exempelvis - "..invandrare kostar mängder för Sverige" när man går med. Ungdom mot rasism

Nu väntas det lite fika och sedan sova tungt sedan upp och ny dag. Imorgon är det ju också lucia, det hade jag nästan glömt. Alla saffransbullar uppätna, jag tror det får bli köpta lussebullar imorgon..

Sov gott och se mer handboll, vi saknade supportrar! Kolla in vår hemsida för fler datum för hemmamatcher - Damlaget

Taggad Elina

Julförberedande pluggande

Huskurering på högsta möjliga nivå på Rågången Tretton ikväll!
Imorgon hemmamatch mot Sikeå klockan sju på Ersboda och jag måste få bort halsontan och slöheten ur min kropp snarast möjligt. För det är nästan kaosvarning då jag är enda målvakten!?

Nu är det tretton dagar till jul och jag håller på att längta sönder. Inga mer tal, inga mer resor, nu längtar jag bara till mitt vinterland Sjöland! Pappa sa att det var tjugo minusgrader och soligt på mitten av dagen idag och runt 70 centimeter snö. Ta dig där bak Umeå säger jag, är verkligen less på de tråkiga vintrarna som alltid har varit under mina tre år i den här staden. Alltid isigt, slaskigt eller regnigt, men inte snöigt. Åker antingen på fredag eller lördag hem till Sjöland och kör sedan tillbaka med bil till Umeå. Ska bli skönt att ha bil de sista dagarna och kunna fylla bilen med julklappar för att sedan puttra hem med Sebbe och storasyster Frida till Sjöland.

Jag vet jag vet, jag borde nämna den övertunga arbetsbördan som faktiskt vilar/trycker tungt på mina axlar. I skolan finns det ett antal saker jag borde göra till och med nästa onsdag. Theory of Knowledge Essay, Internal Assesment History, Reports in Environmental Systems, World Literature Assignment 2, German Review, edit Extended Essay, Math Project 1st draft OCH Written Task 2. Ungefär hälften är halvt påbörjat. Resten är såna där gnagande pappersbitar i mina ovala tankebanor. Det känns svårt att prioritera också. Julklappar eller plugga. Åka hem och hämta bil eller plugga. Vara med vänner eller plugga. Julpyssla och julmysa här hemma eller plugga.

Det är nog tur att Sebastian åker iväg till Stockholm på lördag, även om jag kommer att sakna honom. För kanske kanske får jag något gjort när han är borta. Samt så har jag och Mimmi redan förberett tvångsplaner för att vi ska göra färdigt alla rapporter i Environmental Systems på söndag.

Glad-snart-Jul-hälsning!
Hostig och halsontig men lagomt humörig Elina

Ekologiska skolbespisningar och veckans tal

En fin dag idag. Trots regnet som tvingar snön att vika undan.
Pappa kom ner till Umeå idag. Min mamma och pappa har varit gifta i 25 år, det är vackert om något. Som bröllopspresent fick de en upplevelse av min syster och det var därför de båda var i Umeå idag. Vilket var för mig också superpassande då jag nyss tagit körkortet så vi åt tårta, drack glögg och åt lussebullar, samt sedan åt middag tillsammans.

Vid 10-tiden idag höll jag tal inför Västerbottens Nämnd för Regional utveckling om Youth Team. Hade i början problem med att få min powerpoint att fungera, då Sebastians USB-minne ej gick att föra in i USB-uttaget på huvuddatorn. Men talet gick bra, känner mig nöjd och fick beröm efteråt.
Min historielärare sa en minnesvärd sak idag om att jag borde spara mina tal i en särskild mapp/pärm. Riktigt bra, eftersom de tal jag gör oftast har olika poänger och syften och därför är användbara inför förberedning av framtida tal.

Imorgon ska jag hålla ett inledningstal på en konferens om ekologisk mat, med fokus Umeå kommuns matbespisningar (skolrestauranger). Något som är grymt intressant, då skolans mat och de anställdas attityd mot mer miljövänliga produkter blir mot det mer positiva hållet och i hög grad påverkar de personer som äter där, alltså unga människor från åldern 6 till 18.

I skolan är det fullt ös.
Igår var det "christmas-party" där vi åt gröt, godis, drack glögg och såg framträdande av Theatre Arts eleverna.

Det som slår mig nu, just innan jul, är känslan av att det bara är några månader kvar. Jag drar ut på tiden med mina klasskamrater och pratar om vad som kommer hända efter skolan. Jag är så nyfiken på mina klasskamraters drömmar och mål, de flesta har redan börjat planera. Som sagt - spännande!

Nu ska jag börja förbereda talet och sedan försöka somna tidigt. I helgen är det judoläger i Umeå och min lillebror kommer att bo hos oss. Ska bli kul att se honom, hört rykten om att han fått riktigt långt hår. Så kanske får jag köpa en sax och klippa hans hår. Har klippt honom förut och jag tycks minnas att han blev nöjd!

För övrigt - nya gardiner uppe, mamma fixade till dom åt oss. Äntligen slipper vi grannarnas julbelysning när vi ska sova!

Ta hand om er och tänk miljövänligt!
Eftertänksam och mätt Elina

RSS 2.0