EM

Sebbe vinner EM i BJJ, vitt, Lissabon.kort uppdatering

Den här helgen blir det en faslig massa plugg..
Vi lagade nyss namnam-paella, Mimmi kom förbi och åt.
Livet rullar på i en konstig takt, snart är det vår, bal och student.
Sommar är för härligt.
image39

Upprörd och bitter

Jag blir less på ungdomsorganisationer och engagemang i detta landet.
Vi vet alla hur vi ska formulera oss, vi har så bra utbildning, styrka, vilja att synas och attityd.
Det är enkelt att vara en förstå-sig-påare.

Vilket är exakt vad de största ungdomsorganisationerna tydligen håller på med.
Följer nedtrampade led, tar sig en liten vift mot kameran, kutar med strålning i örat eller gör en dramaten-dramatisk utsvävning mot media. -Pfouff -
Jag vet vad som är fel, jag har utbildning ,och har arbetat med, blablabla..

Tänk vad det skulle vara annorlunda om människor arbetade i sin närhet, om man faktiskt ville förändra för det bättre, för något större, som inte främjar en själv..

Min upprördhet bottnar i ett mail om URIX 2008 jag fick alldeles nyss. Det är pinsamt, inget annat.
URIX har varit mitt hjärtebarn länge, som femton mötte jag åsikter, människor & var lyckligt naiv
Men de senaste åren har festivalen utvecklats till en symbol för vad som gör mig bitter och ledsen.

För är det möjligt att jag har hamnat i samma fålla..?

Ingen bryr sig idag.
Allt handlar bara om ett "jag".

Jag har fortfarande inte fått rätsida på denna måndag

Måndagen 28 Januari, är helt enkelt en konstig dag.

PLUS
+ Frida hade lämnat massa gott fika till mig imorse
+ Wayne hjälpte mig med mitt matteprojekt
+ Jag ska blogga för Umeå 2014 vecka 11

+/-Ungdom mot Rasism valberedning slog en signal och
undrade om jag ville vara med i styrelsen för 2008 - Jag tackade nej?

MINUS
- Sebbe kommer inte hem idag, dumma Heathrow flygplats!!
- Alla ringer och frågar vars Sebbe är (han har glömt mobilen i Schweiz)
- Min mp3spelare suger
- Jag har inte fått klartecken om att åka till Strasbourg vecka 11
- Jag försov alla mina lektioner
- Min mamma fyller år och jag är inte där

Det är måndag..

Igår var jag målvakt i ett mål där det var ett nät bakom mig och sex tjejer stod ungefär sex meter framför mig vid en gul linje framför och puttade på sex andra tjejer vilka kastade en boll mellan sig.
Det var ganska spännande kan man säga, ibland fångade jag en boll med handen, andra gånger med en fot. Fast ibland hände det ju också att nätet fick ta bollen, eller trästolpen som höll i nätet, eller så fångades bollen av plasten som hängde på väggen bakom.
Handboll är en konstig sport.

Hvidt och Boesen ledde Danmark till vinst i går. Jag hade hellre sett Balic vinna, jag älskar Kroatiens handbollslag. Men Danmark ville vinna och vill man så går det.

Idag är en sån här fantastiskt konstig dag.
Storasyster sov hos mig inatt och vi pratade om drömmar och deras betydelse, bland massa annat. Klockan fem imorse flög hon upp, bokstavligen. Hon har samma teknik som mig - ställ mobilen på snooze hundra gånger innan du kliver upp. Så jag var ganska vaken vid det laget hon äntligen klev upp och sedan gick till flygbussen.

Sebastian kommer hem idag. Mamma fyller år idag. Jag hatar Tradera idag. Min storasyster är med i Solo-tidningen i veckan. Den här veckan vägrar jag musik.

SEBBE VANN EM!!!

HAN VANN!!
Kolla in hans dagar innan guld på Resedagboken
Hoppas på att få se bilder och filmer från idag, allt kommer garanterat upp på Youtube.
Jag älskar min Sebastian.
Han är helt otrolig.

Ovetande

Jag stirrar mig blind på några streck som jag inte förstår.
Hur går det för min pojkvän på EM idag?

image37

Träffade Margot Wallström och Cecilia Malmström

Jag är så lycklig, så glad och så överväldigad, aldrig haft såhär mycket energi på länge!!!

På Europa Ungdoms Parlaments öppningssession idag närvarade Margot Wallström och Cecilia Malmström, som jag nämnt tidigare. Inspirerande tal och frågesessionen efteråt var också bra. Stor tumme upp till Elisabeth Olsson Häggqvist som arrangerat denna konferens som sitt projektarbete.

Efter öppningssessionen pratade jag med Cecilia Malmström och nämnde även att jag tidigare träffat delar ur regeringskansliet som arbetar med just dessa frågor och hon ville gärna se broschyrerna jag tryckt upp om Youth Team, så nu måste vi trycka upp fler till regeringskansliet!

Fick några minuter att prata med Elisabeth också, spännande att vi är engagerade i samma frågor och båda går internationella linjer på gymnasiet. Vi utbytte information om EYP respektive AER Youth Team.

När vi satt och pratade kom Margot Wallströms pressekreterare fram och Elisabeth måste fixa något, så får möjlighet att prata med henne. Nämner att jag pratat med personer i Margots sekretariat tidigare och då säger hon att just den personen nämnt mig och pressekreteraren gick genast och hämtade Margot Wallström så jag fick fem minuter med Margot i privat.

Margot Wallström, jag har knappt ord, men jag är så imponerad av henne som person, som kvinna och vad hon gör i sitt arbete. Hon inspirerade mig mycket och när vi pratade började jag nästan gråta, hon är en bra förebild. Fick en kram efter att vi pratat färdigt och har så många kloka råd att bära med mig från idag.

Idag är en helt underbar dag, det känns som att jag är på rätt väg, även om jag känner mig vilsen ibland. Och hur förbannad jag än blir så finns det verkligen lyckostunder i att ha kämpat och kämpa för det man tror på. Vad mitt nästa steg blir, det får framtiden utvisa. Men det känns rätt att åka till Strasbourg i mars och träffa medlemmar i Europa Parlamentet, det känns rätt att bo med Sebastian, det känns rätt att skicka broschyrer till regerinskansliet, det känns rätt att arrangera ett ungdom och alkohol AER-möte i juni.
Träffade Andreas Hernadi på Europa Direkt idag också och kanske ska vi starta upp ett samarbete och gå runt i skolor och informera om Europa och EU. Det känns rätt.

Min tränare skickade världens gulligaste sms och frågade om jag kunde vara med på matcherna i helgen, jag behövdes. Men det kändes inte rätt att säga av mig alla vänner jag lovat att vara med ikväll. Inte heller kändes det rätt att inte göra färdigt mitt historiaarbete på lördagen. Men det känns rätt att vara med på matchen på söndag och Evve ringde och gav mig stöd, så det känns rätt att vara med på matchen mot Malmberget.

Livet känns rätt och spännande.

Jag är så glad!
Över och ut från Elina

Mystisk morgon blev angenäm afton!

Idag var en sån himla konstig dag.
Jag deppade sönder totalt, sjukligt vintrigt snurrigt väder när jag en gång tog mig till skolan. Det gick från att blåsa i ryggen till nacken till ansiktet och fjoff så blåste det underifrån. (?)

Och när jag kom på skolan så hade det varit fight, sorglig utveckling det senaste halvåret.

Skönt att äta pizza på restaurang Maria, tack snälla snälla Sirwan som bjöd mig och Mimmi!
Sedan var det skynda skynda hem match mot Tyskland. Och herregud, jag tror jag inte har någon röst kvar. De senaste tre matcherna har varit så inihelskottas spännande och Mimmi vågade inte ens sitta med mig i soffan ikväll, vilket jag ber om ursäkt för men åh vad jag blev besviken att vi förlorade. Men jag är ändå lite lycklig, för nu får vi vara med på OS och hejochhå, hade vi vunnit mot Tyskland, de är ju Världsmästare, ja då hade jag bara dött av lycka tror jag.

Nu är jag glad och fin, för har skickat in min WLA1. Imorgon ska jag ta mig till stan och närvara på Europa Ungdomsparlaments nationella öppningssession där både Margot Wallström och Cecilia Malmström kommer att närvara. Ser fram emot det och hoppas även på en trevlig morgonkväll!

Sebastian hemma om bara fyra dagar, jag längtar sönder.
Vinterkram på er.

Stackars Spanien ändå....


Åsikter blandat med uppror

Jag skäms ibland så mycket över Sverige. För vad tänker våra ledande beslutsfattare egentligen, om de går med på att tömma ut de naturliga vattendrag vi har? Jag tänker givetvis på vojmån, som ligger i min egen hembygd och bidrar både till naturliv, turism och förskönar vårat naturliga landskap. När jag var i Italien hade jag många bilder från just vojmån och ingen kunde förstå att man ville tömma den på vatten, det går emot allt vi lärt oss av historien samt vad vi nu alarmeras av mest - friskvattendragen tar slut! Vatten är inte en outtömlig resurs, det finns så många länder som gått igenom kriser i brist på vatten. Skriv på Rädda Vojmån's lista mot Vattenfalls överledning av Vojmån - Rädda Vojmån

Sedan tycker jag det är en intressant debatt angående bensinskatten. Eftersom jag kommer från inlandet vet jag hur dyr bensin är, samtidigt som den är livsviktig för människorna som lever i just dessa områden. De resurser vi använder är inte nyttiga mot naturen och detta uppror har miljövänliga mål när det diskuterar bensinskatten. Kanske är debatten kring bensin vinklad fel? Följ debatten och fatta en egen åsikt - Bensinskatteupproret

Avslutar bara genom att tipsa om piratpartiets hemsida, om även det kanske är onödigt att göra ett parti kring denna fråga så är det intressant att följa debatten. Alla har något att säga om det och piratpartiet tipsar också om olika sätt att engagera sig, om man fattat åsikt kring frågan det vill säga. Piratpartiet

Realityshow om en sameby i Norrbotten

image35

Tv är inte det ultimata
, men när man får möjlighet att följa personer man vanligtvis inte ser i det selektiva mediabruset så är det spännande om även det här programmet jag pratar om fått en del kritik.

Och visst, svt har inte varit särskilt nyskapande eller kreativa, bara namnet "Frufritt" som i sig luktar påklistrat och att de snott idén från England samt att SVT hoppades på att ta över "Bonde söker fru"-programmets tittare förklarar att SVT sjunkit lågt i sin satsning. Ändå kan jag inte hjälpa att finna tjusningen i att alla pratar samiska och det ligger en underliggande fråga om samenäringen kommer dö ut.

Programidén håller en barnslig yta, där man ska se om männen ( kvinnorna reser till Kenya) klarar av att vara ensamma med renskötseln, hushållet och barnen och det blir lite zoo-varning över samelivsstilen, men jag charmades av barnen och ungdomarna som pratade om framtiden.

Hursomhelst, sista avsnittet går nästa onsdag kl 20.30. Värt att ge några minuter men ännu intressantare att följa debatten runtom.

Exalterat läge

Sverige spöade Spanien! Efter en otroligt spännande match helt igenom så avgör världens bästa målvakt - Tomas Svensson. I sista skälvande 10 sekunderna räddar Svensson och kastar iväg kontring till Källman som kunde lägga in bollen i öppet mål. Ingemar Linnell kutade ut på banan för att krama Källman och Dalibor Doder har jag då aldrig sett så glad förut - LYCKAN I LÄGENHETEN PÅ RÅGÅNGEN 13 VAR TOTAL!!

Det här kommer sitta i länge! Imorgon möter Sverige Tyskland kl 19.20. Om du av någon outgrundlig anledning missat detta sjuukt spännande EM så missa för guds skull inte viktigaste matchen imorgon. Jag kommer sitta naglad.

Mamma har kommit till stan för att sova över här inatt och göra ärenden här i umeå imorgon. Så jag och mimmi lagade tom kha gryta med ris, varpå vi åt prinsesstårta och drack kaffe, mysigt!

Ta hand om er, nu ska jag försöka hitta ifall Tyskland-Frankrike sänds ikväll.

Semladag med den Enerverande Engagemangs-Elina

image34

Idag lurade jag mig själv och Mimmi. Jag drog slutsatsen, eftersom det såldes mini-semlor för 7 kr styck på skolan, att det var fettisdag. Så vi gick glada in på ICA efter skolan och köpte semlor, gick hem i snålblåsten, kokade te respektive kaffe och satte oss ner och smaskade. Då slog det mig att det självklart är i februari som fettisdagen brukar vara. Vi skrattade länge, men gott var det med semla i alla fall!


I juni kommer det att arrangeras ett AER kommitté 2 möte i Västerbotten, känns riktigt kul att jag ska få vara med och påverka vad som kommer att hamna på agendan för dessa dagar. Som det ser ut nu kommer det att bli en session om alkohol och unga människor, där jag och Madeleine kan komma att få styra upplägget ganska noga.

Idag hamnade jag i engagemangsgropen, ville starta upp trehundratrettio projekt och alla på en och samma dag! Dock kom turligt (?) nog verkligheten tillbaka med en varningstriangel. Bara för att skolan slutar i maj betyder det inte att engagemanget kan ta över mitt liv igen, snarare kommer det in ett nytt liv som heter ARBETSLIVET.

Det är utmanande att behöva leva på kanten av en hundralapp i slutet av varje månad. Men att behöva undra och oroa sig över om man ens kommer att få ett jobb när det blir sommar är jobbigt. Men med verklighetens fana högt i topp så tänker jag nu oroa mig mer över dessa arbeten och projekt som bara måste vara inne senast vecka 9. Det är inte lika lätt som en liten god semlabit, snarare svår som en förhistorisk bitter bulle i storlek liknande en dinosaurie.

Men vänner, över och ut, nu tar jag mig an utmaningen Theory of Knowledge-Essay!

För jag skriver blogg utan bloggcoach & I'm proud of it!

Mimmi är nu oficiell inneboende denna vecka, känns supermysigt att slippa somna och äta ensam. Ensamhet är verkligen vägen mot djup depression.

Pappa ringde från fjället, där han hade åkt ett antal kilometer i månskenet och nu var på väg att vända hemåt men kom på att han undrade vad jag gjorde. Snäll pappa ringde och frågade.

Sebbes läger i Mittersill gick bra och efter att ha sovit hos min vän Christoph i Schweiz är han nu i Portugal, dock har Sebbe glömt mobilen i Schweiz. Men msn och mail funkar att hålla kontakt.

Nu väntar jag och Mimmi in fröken Annapannaboboo och om jag får gissa så har jag fixat kladdkaka till hennes ankomst. Jag är nu officiellt inne på tredje kladdkakan sedan sebbe for... hjälp?

Btw, var jag tvungen att se denna blondinbellas blogg? Jag levde i en skön mysig idyll där jag trodde att alla människor var lika värda och att alla delade lika på den stora kakan som kallas samhällets resurser. Jag tvärvaknade från det idag och kände mig starkt trampad på tårna och fick en liten äcklig del av verkligheten slungad rätt in i ansiktet. De rika blir tydligen bara rikare och antalet människor som dör av vattenbrist ökar. Dock insåg jag att jag blev väldigt väldigt glad inför att jag läser Environmental systems, för jag går omkring med massa fakta i mina fickor, en dag ska jag använda dom till att slunga tillbaka på samma sätt som jag slungades i ansiktet idag!!

Lazee - Rock away

När det är skitdag, då är det skönt att hitta åt musik som man kan låtsas att man är ett partydjur till.
Om även man står där ensam på ett linoleumgolv i pyjamasbyxor, sjaskigt hår och studsar.
På en söndag.
Det är helt enkelt bara skönt.Ami James - Miami ink

Under tiden jag zappat mellan handbollsmatcher och pluggat så har jag kollat in Miami Ink och fastnat. Imponerad och fascinerad över hur dessa personer brinner för det de gör allra bäst och hur duktiga de är. Mest av allt har jag fastnat för Ami James, herregud mannen är inspirerande och samtidigt sjukt snygg!

image33

2007

En liten årssammanfattning.
Hela året finns i ett word-dokument på min dator, indelat i fyra årstider.
Har plockat ut några småviktiga saker.

 • Amplified och Inflyttningsfest hos Mimmi & Elin. På Mando Diao's konsert rasade golvet.
 • Umeås ungdomsråd startade upp ett Söndagscafé
 • Vilhelmina Ungdomsråd startades upp
 • I februari höll jag två tal, ett på Tycka inför Umeå kommunfullmäktige, vilket gav en tidningsartikel. Samt ett inledningstal inför 500 lärare/rektorer i Aula Nordica
 • På min Födelsedag kom Sebastian från Portugal och överraskade mig, Umeå Open
 • Utbyte med IB från Wasa.
 • Nationaldagen i Vilhelmina, rampen blir byggd och invigd!
 • NIR konferensen med tjejerna från klassen
 • Lägenhet på Berghem, påbörjan av flytt.
 • Jag reser till England 30 Augusti och är med på AER Youth Summer school. Blir invald medlem i AER Youth Team
 • Telefonintervju för radio (p4) när vi är i Finland med klassen (ToK)
 • Reser till Italien för Generalförsamling med AER.
 • Tar körkortet och är nervös i en vecka inför, men det gick bra. Gunnar hette min uppkörningsman. Han hade hört min intervju i p4.
 • Nyårsafton superrolig, hemma i Sjöland!
 • Pappa planerar inför klassikern hela vintern.

Viktig handbollsmatch ikväll

image31
Potpourri elina älskar handboll från 2007

Tomas Svensson, svensk nationalhjälte(enligt mig) efter matchen mot Island hyllades för att stundtals nått upp i 50% så i tidigare inlägg var jag ironisk mot min prestationsfokus, men samtidigt så håller inte sekretariatet i vår division koll på målvakternas räddade respektive insläppta av skott på mål så det är inte lätt att veta vilken procent man ligger på. Om man plockar varannan boll gör man det jäkligt bra som handbollsmålvakt. Personligen är jag nöjd med matchen idag, men självklart depp ifall det blir den sista. Tjejerna var grymt stöttande, kändes skönt. Framåt blir det samtal med Ingemar för att se om det går att lösa på något sätt. Inte särskilt roligt att jag går ur mitt i säsongen.

Har bjudit mig själv på pizza och sett matchen Island mot Slovakien. Islands målvakt i första halvlek briljerade, han hade lite show-off-attityd och sket i var stolparna stod, då han hade stor hjälp från sitt försvar. Killen gick ur i halvlek med nära 70% i målräddning. Dock hade då också Slovakien stora missar i sitt anfall och spelade nästan på flicknivå, ganska pinsamt och de gick ut i halvlek utan att ens nått upp i 10 bollar.

Ikväll spelar Sverige mot Frankrike. Klockan 20.00 på tv4 - missa inte!

min sista match..?

Idag är det tungt att leva..

- vi förlorade vår match, släppte in 22 bollar, jag inte ens 50%
- min sista match...?
- pengar har jag minst sagt underskott av.
- det är slaskigt ute och blir dyngblöt om bara går ut för två sekunder
- fy fan för allt skolarbete
- ....depp

Musik (P3 Guld)

Musik musik musik
det är lycka, det är så sant, fint och imponerande med människor som är äkta när jag är deppig.

Om även denna kärleksförklaring till musikmänniskor så måste jag bara få klaga över själva galan, då den var sjukt sub-changrad och pinsam. Kanske har det att göra med att SR inte har vidare mycket pengar dessa dagar, eller är det bara Sverigesyndromet..?

Säkert! vann årets kvinnliga artist. I år var det tjockt med superba underbara kvinnliga artister som var nominerade och alla lika värda att vinna, men Miss Li var självklart min favorit ;]

Och åh herregud, Björn Dixgård (Mando Diao) jag tror inte ett framträdande kan vara bättre. Flickan i bakgrunden och de tre killarna. Björn är underbar, punkt.

När jag blir gladare ska jag skaka på rumpan till Lazee's "Rock away"

Lykke Li slog rätt in i hjärtat med a little bit:


Träffa Margot i januari och till Strasbourg i mars

Den förskräckliga morgonen löstes med att jag satte mig vid datorn
- det går emot alla principer jag vet, men min gmail fick mig att bli gladare.

Fick tummen upp inför att komma på öppningssessionen för Europa UngdomsParlaments öppningssession den 25 Januari där Margot Wallström och Cecilia Malmström kommer att hålla tal. Fick information om detta via Margots sekretariat och de tipsade mig om att komma.

För övrigt, det mötet jag bokat in i Strasbourg i mars verkar mer och mer lockande vajre dag som går! Samma vecka vi har möte kommer även Europa Parlamentet att samlas i Strasbourg, supertillfälle att knyta mer kontakter, då särskilt nationellt men även inom andra regioner i Europa. Har än så länge bara goda referenser om EP´s då de jag träffat varit väldigt trevliga, tillmötesgående och intressanta.

Då vi är i Strasbourg kommer vi självklart att lägga krutet på att arrangera hur AER och Youth Team ska fungera, vad vår rebelliska roll ska bli i det hela, då vi tidigare har varit väldigt organisatoriskt korrektaa, men jag personligen inte tycker att Youth Team givit något särskilt till organisationen som helhet. Jag ser fram emot de här diskussionerna väldigt mycket, då det kommer att bli med sekretariatets högsta personer, som ofta styr och ställer hur kommittémöten organiseras, om även de inte är politiskt aktiva så har de stor makt och vi har möjlighet att möjliggöra att ungdomar får ännu större möjlighet att komma till tals.

Jaja vänner, jag kan kanske inte fortsätta att vara så glad, jag har ju kvar den här förskräckliga morgonen. Som vanligt så måste jag köpa mig en väckarklocka, det är tungt att missa lektioner pga en liten mobil. Nu ska jag lunka till skolan (för cykeln har jag då på sjukhuset..)Islands njals saga och engelska helt enkelt.

Suck, pust och hejdååhhå...

Gårdagen nudagen och dagbloggen

Didodddiad,

Idag är en dag när det inte blir något särskilt vettigt blogginlägg, fast i och för sig, säg någon gång jag är särskilt vettig när jag skriver. Låt oss göra det till en liten ordlek - jag börjar med igår och så arbetar jag mig till nu.

Igår var Anna och Robert här och fikade.
Igår ringde min pojkvän från Mittersill och vi pratade bort alldeles för mycket pengar
Igår tyckte jag skolan var så himla rolig att jag var flitig för en vecka framåt
Igår hade jag intensiv mailkorrespondens med Youth Team
Igår avbokade jag två möten, för att hinna med skolan i januari, men bokade in ett i mars.
Igår lovade jag Annaloka att komma på träningen med flickor 95 dagen efter.

Idag sov jag alldeles för länge och missade tyskan och matten.
Idag kutade jag till universitetsbiblioteket och lånade böcker till min IA
Idag är det förbaskat slaskigt och halkigt, jag ramlade med cykeln imorse
Idag kollade jag upp inför mötet i strasbourg, som kommer leda till ännu mer tid borta från skolan

Nu är mimmi på väg hit till lägenheten och vi ska plugga och laga makaronilåda
Nu pratar jag med min pojkvän på msn
Nu önskar jag att det kunde sluta vara halkigt
Nu ska jag planera inför målvaktstäningen med flickorna ikväll och packa min bag, för ska träna med herrarna efteråt

HEJDÅ VÄNNEN!

Newton Faulkner


There's a place I go when I'm alone
Do anything I want, be anyone I wanna be
But it is us I see
And I cannot believe I'm fallingEn sån här bärbar dator med touchpad

Goda vänner, jag skrev blogginlägg, men glömde bort hur denna dator älskar att ta bort allting just precis när man nästan skrivit allt färdigt och när man tittar på skärmen fattar man inte hur en viftning med pekfingret kunde leda till att jag hamnade på startsidan för facebook. Hur jag än blinkar vill inte mina ögon låta mig se tillbaka mitt blogginlägg.

Jag hade skrivit:
 1. Att jag är lat.
 2. Berättat om när jag gick upp klockan 05.00 imorse för att vänta vid bussen i två timmar och stirrat mig blind på nya generationens bi med laget tills vi tog oss iväg först 07.30
 3. Att bussen hade ett elfel.
 4. Om hur vi förlorade vår match, men att jag fick spela andra halvlek och enligt herrarnas tränare gjorde "fantomräddning"
 5. Hur mycket jag saknar min pojkvän och tipsade om hans Resedagbok
 6. Att jag har bakat kladdigaste kladdkakan i helgen och mått dåligt över allt skolarbete
 7. Sedan var det självklart en massa smaskiga detaljer om min framtid, om vad jag tycker och tänker om världsfred, samt den bästa lösningen på Irab-Israeli crisis, men allt det missade ni pga min dator!

Klimatkris?

Har du fattat en åsikt angående den globala uppvärmningen? The Alliance for Climate Protection driver en naminsamling för ett föredrag mot klimatkrisen som bör tas i aktion innan 2010, 270 433 personer har skrivit på. Om du vill påverka för en förändring med Al Gore i spetsen, skriv på du med - Namninsamling

Under temat klimat finns även den roliga bloggsidan Ecogeek - Technology for the environment, där man kan läsa om och se olika klimatsmarta uppfinningar samt hålla sig uppdaterad om andra nära länkade ämnen, som bensinpriser och liknande. Hemsidan är på engelska.

Personligen rekommenderar jag för den som funderar över om man behöver välja sida i denna debatt - "The most terrifying video you'll ever see" med en lärare. Han själv rekommenderar den andra av hans två videos - "How it all ends", men ni får välja själva. Den första har över 3 miljoner visningar på YouTube och det är den som ligger i min blogg. Har du inte kollat in någon av dessa så gör det nu!


Engagemang i vardagen

Jag fortsätter mitt eget mål om att influera andra människor att positiv medveten påverkan i vardagen är möjligt. Just nu har jag snöat in på faktabaserad information och hur man kan förändra vanor, som nyheter man väljer att läsa/se, vilken mat man handlar, eller varför man väljer just det jobb man väljer.

Tips på hemsidor:

Vad är egentligen Rättvisemärkt? Bland vissa kretsar har det blivit en hype och många tycker det är helt okej att lägga ut några extra kronor och veta att en del av pengarna man lagt ut går till arbetaren, samt att det är fokus för hela märkningen. Samtidigt som andra tycker det är ett sätt att ljuga för sig själv och helt onödigt. Hemsidan är toppen med exempel på personer i andra länder som arbetar för de produkter vi köper och hur de lever, profiler på alla Sveriges ambassadörer, tydlig förklaring hur just rättvisemärkningen går till och tips på hur man kan påverka - på sin arbetsplats, sin skola i butiken man handlar. Personligen vill jag lägga till att jag är ambassadör för Rättvisemärkt och därför också har en profil på denna sida. Rättvisemärkt

För att ha kött på benen och veta vad ens egen regering gör, vad ens land står för utomlands, så kan det vara spännande att kolla in regeringens hemsida nu och då. Jag vet, jag vet, det låter förfärligt tråkigt, men en av deras senare nyheter var- Norge och Sverige drar tillbaka erbjudande till FN om styrkor till Darfur- det fick i alla fall mig att haja till. Sveriges regering

Om du vill arbeta internationellt och känna att du gör skillnad på plats, där det behövs, finns det massor av volontärorganisationer. Syo-guiden har samlat massor av bra information om just detta - Volontärarbete
Men jag vill samtidigt påpeka att det kommer tillfällen då pengar är anledning för ens arbetssökande och man måste välja arbete utefter lön. Då kan det vara extra viktigt att tänka efter varför man arbetar och inte bara lägga sitt fokus på pengar utan även etiska aspekter.

Som avslutning vill jag påpeka att inom varje människa finns det godhet. För i grund och botten lever vi alla samma liv, men vi väljer själva vilka mål vi vill sträva efter. Exempelvis en indisk man älskar sitt liv och känner sig hel, fastän han lever på existens minimum, samtidigt som en man i Sverige är destruktiv, hatar livet och överväger självmord, fastän han lever långt över existens minimum. Jag tror alla vet att pengar löser inga problem, men ändå tillåter vi att de nästan alltid tillhör våra största problem.

Vi i den västra världen har ofta snedvridna mål, som prackas på oss utan att vi ser det objektivt eller kritiskt. För att vara ärlig och full med liv, som ofta är viktigt för att orka vara engagerad och även för att leva livet lyckligt, måste man finna vad man själv vill. Då det inte handlar om att bränna ut sig själv för någon annas skull, utan finna glädje i att finna sin egen del i en grupp och kunna hjälpa varandra..

Nu ska jag återgå till vardagen. Stor kram till dig om du läst hit, du är en kämpe!

En lördagmorgons avsked

Nu saknar jag min pojkvän.
Imorse klockan 06.00 klev han upp, duschade och lagade frukost.
Väckte mig med en viskning.
Åt rostat och drack te tillsammans i sängen.
Klockan 06.55 gick min älskade ut ur lägenheten.
Han kommer tillbaka först den 28 Januari.

Österrike och Portugal.
Läger och EM.

Poikvän saknad..

image18
.
Slutet på skolan närmar sig

Den här veckan har gått från att ha brunnit av och laddat iväg energi om vad som bör förändras
Till att ha lyssnat på musik för att tänka harmoniska tankar
Tvingad till att träffa doktor Lena där jag fick inandningsmedicin
och så landat i en sjuk massa måsten.
Mina måsten = mitt skolarbete
Skolan har börjat.
Skolan har börjat igen!


Och det är sådär melankoliskt svårt, för nu är det slutet.
Det är bara några månader och så aldrig mer.
Jag kommer att sakna alla samtal med klasskamrater, lärare och andra tomtar på skolan.
Men ingen nostalgi innan det ens är genomgjort. Usch för de kommande veckorna!
Mycket halvgjorda saker ligger och spökar.
Fullt ös fram till 22 Maj 2008 och därefter är jag äntligen del av etablissemanget. Eller inte.

Goda vänner, iväg iväg måste jag,
städa damma dammsuga borsta tänder och koka spaghettivatten
Sebastian kommer hem till lägenheten ikväll.
Ta hand om er!

Kate Nash - Foundations

Kate Nash is fkn wikd live.

You said I must eat so many lemons
'cause i am so bitter.

Mina allra högsta favoriter:
Kate Nash, Regina Spektor, Lily Allen,
Miss Li, The Ark


Hur man klickar sig till en bättre värld

Inspirationen flödade omedelbart och hemsidor rasade in i mitt minne.

För den som bryr sig om naturen och skogen, finns hemsidan Ett Klick För Skogen där stiftelsens sponsorer samlar in pengar för varje klick som man trycker, helt gratis. Den ideella stiftelsen är ej vinstdrivande och har som enda syfte att bevara gammelskog och Svensk natur.


The Hunger Site är en hemsida med mängder av bra fakta om just hungersnöden i världen. Häpnadsväckande dryga 24.000 människor dör varje dag i hungersrelaterade orsaker. Att ett klick med ens musknapp framför datorn kan hjälpa är otroligt, men sant. Oavsett om du är tveksam, så kostar det dig ingenting att ett av dina hundra klick per dag blir i en ruta som doneras till behövande.
The Hunger Site

Slutligen innan jag somnar ska jag tipsa om Stop Global Warming som är en virtuell marsch för den största utmaningen vi står inför, miljöförändringarna. Visst den nämner att dess ursprungliga fokus är USA men då man kan välja land och detta även är ett globalt problem som påverkar oss alla så hindras inte utav detta. Massor av toppentips för hur man i vardagen kan bli mer miljövänlig, möjlighet att bli medlem på sidan och genom att "skriva på" så räknas din röst in i marschen som kräver en förändring för en bättre, miljövänligare värld!

RSS 2.0