Brrrrruuuummm!

Nyss flög Anna förbi på en fyrhjuling med dammet flygande runtom henne. Såg himla roligt ut, fniss.
Min lediga dag har varit heltoppen! Skaffat bankkonto, tvättat Sibbas bil, ätit godis och väärldens godaste chokladmumskaka, jag bara går sönder när jag äter den, den är snuskigt god och jag måste be Gudrun om receptet nästa gång jag ser henne.

Ska laga tacos till allehopa ikväll, de kommer och hämtar mig runt kl 18. Har pratat i telefon med alla hemma och kuckelimuckat om reseplanerna. Hoppas ni alla mår bra. Solen skiner här och tror jag bättrade på min bränna när jag var i Patro. Kramkram!

Do you remember the day when our journey began?

Jag vet att det verkar som jag är en nattuggla, men klockan är här bara 22:57 och jag är faktiskt ledig imorgon så jag får vara uppe och pysa hur mycket jag vill. Dock ska jag till Patro och skaffa mig ett isländskt bankkonto imorgon, men detaljer, min anledning till ett inlägg var att visa en bild på mig och min pojkvän. Sebastian Brosché förtjänar lite fotoplats i min blogg,  Jag håller min Sebastian om ryggen och om även det kanske är märkligt att jag är här på Island, så är det inget som bryts emellan oss, utan snarare bygger vi vidare på det vi har. Ni skulle bara veta våra planer. Och Sannish, jag snor en bild från dig nu när du envisas med att dissa facebook, fniss.
70 år och andas som ett marsvin, då borde man inte röka.

Idag var en r i k t i g t jobbig arbetsdag, så dryg och med alldeles för många gupp på färden att jag inte ens vågar mig på att berätta. Fick spy ur mig en del inför Anna och Sanni som kom hem från Island ikväll. För övrigt svingade ett flygplan med en 70-årig som-en-skorstens-piprökande-gubbe över Örlygshöfn i ett äkta adjö till oss i Midgård (Sibbas hus) och lämnade en rökremsa kvar eter sig Denna man var alltså kvinnan Lindas man, som fög upp sin son som imorgon kommer att köra hem med Linda till Reykjavik.

Ja, om ni bara visste allt som hänt idag. Jag håller inne med det mesta och fnissar inombords.
Men mest och starkast av allt lyser min längtan efter att få se Island och alla ställen jag prickat ut på kartor, läst om på nätterna och diskuterat med islänningar om. Kristinn brinner starkt för att jag ska sova i hans frus hus och besöka sjön Myváth och Katla pekade ut sina smultruonställen, men jag kan inte berätta för mycket. Har bokat in en veckas ledighet  fr.o.m. 14 Juli då jag ska ta med mig Sebastian Island runt som födelsedagspresent till honom. Sebastian fyller år 5/7,  så ni får allt vänta med att veta alla smaskiga detaljer om vart jag planerar vår rutt.

Just nu njuter jag av lugnet på Hnjótur. Anna kom med äpplen, godis och refill till mitt atlas-telefonkort som jag beställt. Kristinns fru med sällskap lämnade efter sig en full kyl och frys och massa bakelser på bänken till oss inneboende att mumsa bäst vi vill på.


Röd sandstrand och isländsk gummaHar jobbat idag, är ganska less på rutinerna plus att det var två nya isländska tjejer som jobbade. Om även det är roligt med nya människor, så kan jag känna att det är lite jobbigt att lära känna så många nya på så kort tid. En av tjejerna hade jobbat på museet förut, så hon var redan van med rutinerna, vilket underlättade.

Men, för att släppa tråkigt arbetsprat, så kan jag berätta att Kristinns fru, hennes syster och hennes mor är här över helgen och målar rummen på ovanvåningen. Jag bara älskar den gamla kvinnan, Gudrun, som tycker att jag är duktig på isländska och just nu lagar middag till allehopa, jag inräknad med en klapp på armen. Känns som att tas om hand av en mor/far-förälder och jag har inget emot att känna mig liten. :)

Igår åkte vi till reydasanður, en röd sandstrand, jag, Sibba och Linda (en kvinna som den här veckan  håller på att sy segel till ett vikingaskepp på muséet.) Det var väldigt vackert där och på vägen dit hjälpte vi loss ett får som fastnat i stängslet, det gjorde hela resan mer värd. På mitt nattduksbord står det två illröda stenar som vittnar om mitt besök därborta, ingen kamera följde med på vår tur.

Hoppas ni mår bra.

Jag trivs bra här på Hnjótur och ska snart äta riktig isländsk mat lagad av en krutgumma som heter Gudrun.
Kram från Elina.


Minnen för livet.

Ursäkta för mitt obloggande, men idag har det varit jobb rakt av. De andra två tjejerna har åkt till Reykjavik för att se Björk och Sigur Rós-konserten, så det var bara jag och en isländsk tjej på 14 år kvar medans Sibba skjutsade de andra till färjan.  Som tur var så var det en lugn dag idag, men mest isländska gäster ,så jag tragglade mig fram med isländskan.

Men det bästa på hela dagen kom jag just hem ifrån - Latrabjarg!! Herregud vad vackert, lunnefåglarna var så tama (?) eller människovana att vi kunde stå/sitta bara någon meter ifrån dem. Hundratusentals fåglar häckar vid de här branta klipporna. Och det var alldeles vindstilla, kvällssol, närapå röd. Aaah, minnen för livet. Önskar jag hade haft kamera, men det hade inte på något sätt gått att visa hela upplevelsen. Det är typiskt Island, man kan aldrig riktigt få samma känsla på korten. Kan ha att göra med att vyerna är så stora, ja alltså 360 grader utan att överdriva, att de inte går att få med allt iett eller två foton.

Nu ska jag tvätta ansiktet och sedan däcka. Helt vansinnigt trött efter gårdens styrkepass. Idag blev det bara lite klättrande, så vaderna fick tränas. Annars har jag mest stått, städat och tränat talfömrågan i caféet.

Hoppas ni mår bra.
Kram från Elina.


1.500.000 kg x 2 = styrketräning.

Idag har jag burit 1,5 ton böcker.

Det är inget skämt. Jag trodde först att det skulle vara intressanta böcker - här kan jag göra mig ett klipp! Men knäpp på näsan på mig. Det var tunga tjocka fula flygmanualer från 1930-talet om t.ex. Boeing 727 vol 1,2,3,4,5,72.. och allt vad det var. Bland annat en portugisisk särskild handskriven flygjournal som låg inslagen i ett paket med julpapper. De värsta sorterna var indestructable manuals och som ni förstår betydde det egentlgen extra feta tunga manualer. Vissa manualer vägde runt 7 kg/ styck.

Det tog 7 timmar. På min lediga dag.
Jag gjorde det frivilligt. Först. Ensam var jag också. Klättrade upp och nerför Kristinns hemmabyggda trappa. Två tunga lass på hans släpvagn, det sista blev så tungt att hans fyrhjulsdrivna jeep knappt orkade köra lasset. Och sedan bära in dem till muséets förråd och sortera dem. Nåväl, när jag var färdig körde vi till Sibba och jag hjälpte henne i caféet där de andra hade gått hem, för det var inget mer att göra än att låsa, men så hade en busslast med tyskar invaderat stället. De stod där och viftade och pratade om Eis und Ei. Efter att de slamrat iväg igen så sa Sibba att jag skulle få betalt för jobbet idag, då blev jag glad. Hade egentligen bara tänkt hjälpa Kristinn för att vara snäll eftersom jag får bo här gratis. Åt middag hos Sibba och nu kommit hem och ska bara sooova. Imorgon blir jag ensam på muséet med Ásta, de andra åker till Reykjavik och Sibba skjutsar dem till färjan.

Idag kom också mitt paket hemifrån, tack snälla mamma! :)


Alla böcker. De fyllde hela farstun, från döröppningen till själva rummen där uppe.

Trappan.

Lastade allt i Kristinns släpvagn, som inte syns på bild. :)


Men bland alla jobbiga böcker fanns det också en del intressanta saker.
Som denna gamla flygbiljettsmaskin. Den första som fanns. Man gjorde alltså flygbiljetterna med den genom att rulla ett handtag på sidan och under papperet satt det dittryckta bokstäver som trycktes mot papperet. Himla frän fakiskt. Den enda existerande på Island idag, enligt Kristinn.

Min andra lediga dag

Och vad har jag gjort - sovit.... Det kändes helt rätt, förkylningen slog tillbaka imorse och jag la mig och däckade. Ätit lite mentos, läst och nu på kvällen haft djupa diskussioner vid matbordet med Kristinn och Anna. Situationen här i västfjordarna är ganska lika som hemma i norrlands glesbygd. Rysk (maffia enligt Kristinn) vill starta oljeplattform här i Arnafjöröur, vilket skulle skapa upp till 500 jobb, men samtidigt förorena naturen runtom - plattformen skulle vara för att rena den ryska oljan och senare säljas i Europa. Situationen att pengar behövs är alltså densamma om även problemen och lösningarna olika.

Också fått mitt isländska personnummer (vilket heter kennitala) och uppdaterat mig på vad som händer i andras liv.

Jag borde också berätta att sekunder efter att Kristinn såg bilderna på bloggen igår sa han : -you.. och gick sedan iväg, det bankade i väggarna och en stund senare hörde jag: - Elina, you should see this! och då såg jag att han fixat fönstret som det igår var en diskborste i. Snabbt fixat :)

Jo, sedan bjöd Kristinn mig på grillat lamm idag också. Gott!

Ta hand om er!

Mitt hem på Island


Såhär kan det se ut när man vaknar på morgonen och ska göra frukost.


Den evigt droppande kranen.
  
f.v. Vardagsrummet, mitt rum och jag i mitt rum :)

Tji fick jag - på ett bra sätt!

Min roadtrip gick snabbt - Sibba skjutsade mig till alla ställen jag ville se. Johanna från hotel Latrabjarg följde också med.

Vi åkte till artistens hus uppe i Selardalur, helt fascinerande leverne han levde. Han levde i extrem fattigdom sina sista 20 år och alla pengar från sin pension gick till målarfärg och annat. Han byggde sin egen kyrka runt en tavla han hade gjort till den befintliga kyrkan (som inte ville ta emot hans målning)

Vi besökte också Hilmar och Kristin (som var en kvinna..?) som bodde i ett jättevackert hus, vi fick kaffe och det kändes som att vara hemma hos isländska mor/far-föräldrar. De hade förövrigt barnbarn i Lund. :)

I Selardalur såg vi också en eremits hus, en kyrka och kyrkogård och lite annat. Kan inte visa bilderna, för Johannas kamera krävde en särskild usb-kabel.

Sedan var vi också till Bildudalur och gick in i ett musikmuseum, vilket var dötrist eftersom jag inte kan någon isländsk musik.. (tack o väl?)

Och handlade sedan mat i Patreksfjörður på hemvägen, jag körde medans Sibba åt glass och sedan har jag lagat middag till allehopa och nu tillbaka i Kristinns hus och Anna har flyttat in här för ett tag, medans Sibbas kompis bor i hennes rum hos Sibba.

Imorgon tänker jag cykla till Latrabjarg (22 km) om det är bra väder. Nu ska jag ta kort på Kristinns hus :)

Meddelanden till omvärlden

Jag tar inspiration från Johanna L och gör detta inlägg till ett shout-out till alla. Jag sitter på en sådan vansinnigt gammal klenod till dator att den snart kommer skänkas till muséet och därför kan jag inte svara via mail/facebook till alla. Så nu eftersom jag åker iväg ett tag vill jag få fram ett par meddelanden, hoppas ni kollar här :)

Mimmi: Tack för det fina inlägget, jag saknar dig med, om du bara visste. Det känns himla konstigt att vara så långt borta. Men snart är jag tillbaka, försvinn inte iväg innan dess är du snäll. p.s. Jag som trodde jag hade gratis sms - gällde bara inom island :( d.s. p.s (igen) hälsa din familj och frederica, fniss.. d.s.(igen)

Storebror Jon: Jag tappade dig där på msn, men min adress finns lite längre ner på bloggen. Hoppas du hittar hit så du hittar min adress, om inte annat så har mamma den. Och jag läste ut Brott och Straff idag, den var superbra, nu vill jag läsa ännu mer F. Dostojevskij, han är grym! Min arbetsgivare har en av hans böcker som favorit.

Lina: Grattis till att ha fyllt 19 år, hoppas dagen var bra!

Sannish: Tack för isländska lexikonet - mycket användbart! Jag har lärt mig en del isländska. Bland annat - Ég hlakkar til ða póstur kemur (jag längtar tills posten kommer)

Sjölandsbor: Jag har skickat ett vykort, hoppas ni har fått det. Har inte så mycket pengar på mobilen så kan ej ringa, men ni kan ju skicka sms, eller skriva mail. Och snart kommer Eilert, jag hoppas jag hinner hem och ser honom.

Sebastian: Tack för samtalet ikväll. Du är underbar och jag älskar dig.

Anna som bor i Midgård : Tack för boken, ska läsa den ikväll :)

Annatok: Är ni i Spanien nu? Berätta allt! :)

Fam. Ahlenius: Tack för att ni lämnat spår i bloggen, synd att det regnade på midsommar. Hoppas att ni hade det bra ändå och att ni får en härlig semester :)

Storasyster Frida & Pelle: Synd med fotbollen (EM), hoppas ni hade bästa midsommaren, saknar er massor.

Ta hand om er allehopen och snälla berätta vad som händer i era liv. Jag får inte så många nyheter här. Mest om isbjörnar som hamnat vilse och skjuts, eller om ojleplattformar. Sedan att Kristinn reparerar huset klockan 7 på morgonen gör att jag blir vansinnigt trött, så nu ska jag försöka sova men imorgon väntar nya äventyr. Kram till er alla!


Lugnet på Hnjóti.

Jag räddade internet idag.

I övrigt har det varit vansinnigt lugnt.

Jag sov 12 timmar inatt.

Imorgon åker jag iväg till.. hmm.. Arnafjörður tror jag det heter. Är ledig i tre dagar, så tänker passa på att göra något annat när jag får möjligheten. Min chef - Sibba, ska åka dit för ett möte. I närheten finns det ett intressant "museum" från en excentrisk artist/konstnärs hem och hans verk.

Idag har det regnat lite, vi har haft.. 4 gäster ungefär, Anna målar skylt, Sanni läser och jag har idag läst ut Brott och Straff. Har ingen fler bok med mig så hoppas på att mammas paket kommer till veckan så jag har något att läsa när jag kommer tillbaka till Hnjotur.

Här på Island är farmerna/gårdarna namnen på byarna, så jag bor i Hnjotur, men hela viken/området kallas Örlygshöfn. Och muséet heter Hnjoti (samma ursprungliga ägare)

Hoppas ni alla mår bra..

Här är jag!

Jag har äntligen fått tag på lite bilder, så jag kan visa hur det jag pratar om egentligen ser ut.
Jag bor på Hnjotur Gästhem, som just nu är fullbokat (vilket egentligen betyder att Kristinn håller på reparera huset ;) och jag jobbar på Hnjotur Folkmuseum.

www.hnjotur.is

www.hnjoturtravel.is

Det här är Kristinn. Ägare till det "fullbokade" gästhemmet, tillika samlare till muséet och son till Egils Ólafssonar som startade och samlade saker till muséet. (på fotot syns ej vattnet och sandstranden som är till vänster i bilden. Vi bor vid en vik.

Caféet inne på muséet, här jobbar vi mestadels av tiden.

Fina va? Jag kokade två stycken till ett par excentriska amerikanare som tyckte jag hade "a nice outfit" och var "expert on eggs."

Flera islandshästar i området, vackra inte sant?

Kollsvik


Vi skrev i gästboken.


Vi hittade några blommor.

Vi gick strandpromenad..

Dagens budskap: Vårda kärleken..

Midsommarafton

Idag är det midsommarafton och det märks inte här i Örlygshöfn.
än så länge, under de 40 minuter muséet haft öppet har vi haft två engelska gäster. Och Kristinn också då förstås. :)

Jag låtsas som att det är midsommarafton ändå, har på mig klänning, solen skiner och jag ska laga någon god middag, vad det blir beror på utbudet i Patreksfjörðurs butiker.

Trevlig midsommar alla vänner!

Innan jag somnar.

Om ni vill få kontakt med mig via internet så är den här tiden säkrast, det vill säga vid 22-23 isländsk tid, men 01-02 svensk tid.

Idag träffade jag två spännande personer från Malmö som kör med husbil runt hela Island och sedan kommer åka färöarna runt med sin husbil. Hoppas bara att deras bil håller varven runt, vägarna ute på landsbygden kan vara riktigt dåliga.

Efter jobbet så åkte vi alla fyra ut till ... Ajdå, nu har jag glömt vad det hette. Kollsvik kanske? Iaf en sandstrand just vid havet, underbart fint och avslappnande att vara där. Återkommer med foton ifall jag lyckas gulla med Anna om att få överföra från hennes kamera.:)

Imorgon blir det Patreksfjörður efter jobbet. Jag har lovat att laga mat imorgon, hoppas på att det finns något sorts utbud i butiken i byn.

Sov gott!

Lugn dag på jobbet.

Idag är det långsamt på jobbet. Bara jag som jobbar, min arbetsgivare håller på med massa räkningar och såhär långt bara 4-5 gäster..

Superfint väder ute, hoppas på att jag och Sibba far till Latrabjarg ikväll, om även jag inte kan ta kort. :)

Såg matchen mot Ryssland igår med två andra svenskar. Vad kan jag säga - pinsamt? Tycker ändå ryssarna var duktiga så de förtjänar att gå vidare. Fotboll är inte min sport, så besvikelsen gick fort över, men handbollen har jag fortfarande ont i hjärtat över att inte Island är med i OS.

Hoppas ni alla mår bra. Jag har ett nytt nummer nu: 00354-695-2671 (vodafone, síminn funkade inte hemma hos Kristinn.)

Elina.

Grillningen i lördags

Här är några bilder från grillningen i Reykjavik i lördags.
Alla foton tagna av Ulrika Öhman, visst är hon duktig på att fota?
Låt hennes bilder vila stilla på min blogg, inte sno.

Nyfiken

Hur går det för Sverige i fotbollen?
Har matchen mot Ryssland varit?


Snälla uppdatera mig.

Idag är det Islands nationaldag och alla verkar vara överallt utom här. Bara några kunder såhär långt. Kanske 10 personer. Jag har förövrigt superskö.. Haha, nu kom det in två tyskar, supernajs att jag får träna min tyska här. Vi har en intressant film från 1948 här, den finns bara på detta museum och endast på tyska och isländska.

Men, det jag skulle säga var att vi har najsiga arbetstider. Från 10.00 till 18.00.

Det enda som kanske skulle behöva förbättras är musiken. Om jag bara hade en kabel från min iPod till stereon skulle det vara mycket najsigare. :)

Bless! (Hejdå på isländska)

Nu ska jag berätta...

Här kommer ett långt, intressant och Elina-aktigt inlägg..

Örlygshöfn är verkligen vackert. Örlygshöfn kallas viken, vilket ligger i fjorden Patreksfjörður  Det bor 7 (!!) personer i Örlygshöfn, men nu under sommaren så är det mycket mer aktion i byn så att säga. Min första arbetsdag idag gick bra. Om även jag kände mig fullständigt nerklubbad av feber, lättirriterad och dummast i världen. Det fanns så mycket jag inte visste och jag ville veta allt, kunna allt på en gång. Hursom, så känns allt lite bättre ikväll. Alla här är verkligen snälla och omtänksamma.

Det enda jag inte tål och som jag vet kommer att göra mitt humör sämre är de dåliga mattiderna. På Island äter man inte lunch (mitt viktigaste mål) och frukosten är också liten, sedan äter man middag och sen sover man. Helt enkelt så måste jag anpassa mig till detta. Hoppas på att snart ta mig till en by så jag kan köpa mat och laga själv. Jag orkar alltid mer och blir på bättre humör när jag äter bra.

Isländskan är svår att förstå. Eller man kan förstå vissa ord, men att uttala det rätt och sätta ihop meningar är just nu omöjligt. Men eftersom jag bor med islänningar, träffar islänningar på jobbet, läser isländska tidningar, har en isländsk-svensk ordbok på jobbet och ser isländsk tv så borde det ju lossna någon gång i framtiden.

Japp, Handboldí heter det här, Islands nationalsport. Jag såg som sagt matchen mot Makedonien under färjan, men som jag förstått det kommer Island ej få vara med på OS.. Vilket är en fet bummer, jag hade ändå laddat inför att se Handboldí i Island och heja på Island under OS.

Något som jag ser ännu mer fram emot är att åka till Latrabjarg (googla det, vettja!) och se Lunnefåglar och den enorma utsikten.

Min adress hit till Örlygshöfn är:
Minjasafn Egils Ólafssonar
Hnjóti
451 Patreksfjorður
ISLAND

Vänligen skicka inga sprängmedel till denna adress. Men gärna lösviktsgodis med massa lakrits, surtt, sött, en lapp med mitt namn så jag får det, ett roligt meddelande, en rolig bok eller ett usbminne med bra musik! :)

Imorgon tänker jag ge mig på det stora äventyret att skicka vykort. Om du vill ha ett, så hör av dig :)

Hoppas ni alla mår bra.
Nu ska jag battla bort denna förkylning med en promenad och sedan en god natts sömn.
Ta hand om er.

Menskopp - miljövänligt alternativ

Dagen har gått bra. Jag är förkyld, det är inte alls lika roligt dock..

Men, jag höll nyss i min hand en menskopp. Ni måste kolla in det här alltså.
Menskopp.seÖrlygshöfn!

Jag är framme i Örlygshöfn.

Efter en hel dags resande i den fina SUV:n med min arbetsgivare är jag alltså framme. Vi åkte genom en tunnel under en fjord i fem kilometer (!!), klättrade uppför berg, åkte färja och jag fick se handboll - jippie! Island mot Makedonien och till slut efter att ha sett helt underbara vyer och åkt efter en vansinnig grusväg så är jag här.

Vi åt middag hemma hos min arbetsgivare, de andra två tjejerna här verkar sjysta. Museet är superfint, mkt större än jag trodde. Tyvärr så finns det ingen täckning just precis här jag sover. Hemma hos Kristinn (som är en man)

Har alldeles nyss kommit hit, fixat lite i mitt egna fina rum och nu lånat datorn, som är det segaste jag varit med om på länge. Mamma och pappa, den gamla datorn ni hade hemma är ungefär i samma klass som denna. Med samma sega modeminternet.

Imorgon börjar min första arbetsdag.
Jag saknar er alla.

Nu åker jag till Island om en och en halv timma!

Hejsan!

Skriver nu från Arlanda, lyckades inte ta mig till ett trådlöst nätverk och kände inte för att betala för att använda annan dator. Det här inlägget kommer lite senare än när jag egentligen skriver, Sebbe kommer att publicera det senare ikväll.
Morgonen var dramatisk, helt i onödan. Igår när jag kom hem från Studentskivan bad jag Sebbe ställa klockan på sin mobil, vi somnade och sov sött fram tills Åsa väckte oss och undrade när flyget gick. Då var klockan 8.30 och flyget gick 9.45. Ingen frukost, stress ut till flyget. Väl där har allting gått på räls, Sebbe fick en sistaminuten och åkte samma flyg, vi fick sitta bredvid varandra. Kom hit på Arlanda och efter en krock i rulltrappen (orsakad av någon annan) har vi ätit good mat och sitter nu och väntar på att jag får checka in. Det känns fortfarande inte riktigt som att jag är på väg. Kanske jag förstår det imorgon när jag sitter på flyget till Bildudalur. (hur det nu stavas) Tack för en underbar gårdagskväll, hade roligt och eftersom jag åkte vid tolv så hoppas jag att ni andra hade en fortsatt rolig kväll. Tack snälla familjen Ahlenius för allting, ni har varit toppensnälla och jag är SÅ tacksam för allt. Tack för alla presenter, roliga sms och lyckönskningar! Vi hörs när jag kommit till Island.Har DU lust att vara med på AER Summer School?

Missa inte den här chansen, det var detta jag åkte på för ett år sedan i England och nu erbjuds chansen till DIG,
skicka in en ansökan vettja! Ungdomar från hela Europa och tjänstemän samlas, de som får åka kommer ha superroligt! Man måste vara mellan 18 och 27 tror jag, men vet en som åkte ifjol från ett annat län som var yngre :)


Hej!

Även 2008 så har Västerbottens landsting utlyst stipendier till AER:s sommarskola som i år hålls i Östersund 24-30 augusti. En stor möjlighet att ta ett första steg, skaffa erfarenheter och knyta kontakter bland en massa ungdomar från hela Europa!

I dagsläget har det kommit in få ansökningar och det finns därmed stora möjligheter att komma med. Sista ansökningsdag är 16 juni, fast har ansökan kommit in innan 9:00 den 18 juni så kommer den att behandlas.

Kanske är du och/eller en kompis intresserad? Skriv en presentation av dig själv, dina tankar kring EU och ungdomars entreprenörskap, samt någon projektidé. Skicka detta till denna adress (europadirekt.forumnorr@skelleftea.se). Landstinget står för alla kostnader, resa, kost och logi.

Mer information på http://www.europadirektforumnorr.se/dokument/AERsummerschool.pdf eller i bifogad fil. Hör gärna av er till Europa Direkt ifall ni har några frågor.

Hälsningar
/Anders Svanborg, Europa Direkt i Västerbotten


Blue Lagoon.


Det här är alltså Blue Lagoon, som jag funderade på att åka till, men känner mig lite förkyld och trött, så ids inte. Får göra det nästa gång jag är i Reykjavik. 

Just nu sitter jag på en dator i Nordens Hus, är lite besviken eftersom jag glömde att ta med mig min ipod-kabel, annars hade jag kunnat överföra studentbilder och lite musik, datorerna här är superbra + att det är gratis! :)

Imorgon åker jag till Örlygshöfn, håll tummarna för att min mobil fungerar där och att det finns internet!

Reykjavik är underbart!

Jippie!

Jag har det så bra här! Det är varmt, lite blåsigt men himla fint! Och det här med dyrt, hittade världens coolaste vintageshop där 1 kg kläder kostar bara 350 kr. Och det är inte vilken vintageshop heller, alla kläder var grymma!

Tänkte tidigare när jag gick på stan idag att Reykjavikarna hade dålig klædsmak och att Reykjavik är lite remote jæmfört med andra europeiska huvudsätder. Men det var ju för att allt man ser på dagtid nu på sommaren är en massa turister. Nu när det blir lite senare på dagen så hör man mer isländska och ser mer häftiga klädstilar.

Men.

Till det roliga - har fått en supercool kinesisk tjej som rumskompis nu, hon kallar sig Angela och studerar just nu i Tyskland. Hon säger att under de tre år hon rest har hon funnit sig själv och hon reser mest i Europa. Lite roligt att vi från Europa reser till Asien för att hitta oss själva och hon gjorde tvärtom. Jag fnissar mycket med henne och vi pratar om allt möjligt, som att i Kina måste de som bor i de rurala delarna (landsbygden) ha pass för att komma in i större städer, som Beijing. Hon har också lärt mig lite kinesiska och jag kan snart skriva mitt eget namn på kinesiska. Det bästa är ändå att mitt namn betyder skog på kinesiska. Blev varm i hjärtat när jag hörde det. :)

Mer då? Jooo jag ska kolla på Sverige - Spanien hos några andra Nordjobbare imorgon, tjejen som jobbar i receptionen pa gästhemmet bjöd med mig och här i Reykjavik har nattklubbarna öppet till 05.30 (!!) Vilket jag inte kommer att hänga med på, då jag pratat med min arbetsgivare och hon kommer och hämtar mig på söndag kl 12.00. Så vill hellre sova ut och vara fräsch tills jag träffar henne, men fotbollen vill jag inte missa!!

Kom nyss in till internetcaféet runt hörnet efter att ha varit och ätit pá den bästa vegetariska restaurang jag varit med om i mitt liv, med Angela. Suuupergott och det kändes rätt i hjärtat, för allt var rättvisemärkt :)

Vi hörs snart igen, imorgon ska jag sätta mig pa biblioteket i Nordens Hus, har gratis bibliotekskort där :)

Reykjaviks universitet

Æventyret fortsætter!

De tvá jag bott med över natten hette Casey (frán Kanada) och Heidi (frán Finland) Báda superpratsamma, Heidi ska jobba pá Grönland pá en rækfabrik och det hon var mest orolig över var hur hon skulle lukta nær hon kom hem :)

Efter att ha sovit i en evighet, vaknade jag kl 9 och har tills nu hunnit vara till Norræena Felagið, sá snart kommer jag nog fá kontakt med min arbetsgivare, sá vi hittar át varandra pá söndag. Finns mængder roliga affærer hær, men allt ær superdyrt! Bara att gá upp pá internet kostar multum, men hittade en snæll gubbe som berættade tricks för att fá gratis internet. Ær just nu pá Universitetsbiblioteket.

Varför har jag ingen kamera? Det finns mycket intressant att fota, Reykjavik ær vansinnigt vackert! Funderar pá att áka till Blue Lagoon och bada i geothermal spa, det ær en sán sak man máste göra nær man ær hær, men tror jag væntar pá att nágon kommer hit till Island sá jag kan gá dit med nágon istællet, blir roligare + att jag vill ha kort pá nær man ligger dær i vattnet och det ryker om en :)

Ta hand om er! Nu ska jag fiska vidare efter ett billigt stælle att æta pá.

p.s. Ring inte! Det blir för dyrt för mig att ta emot samtal, skicka gærna sms sá kan jag ringa upp. d.s.

Jag ær i Reykjavik!

Hej allihopa!

Nu sitter jag pa ett internetcafé i Reykjavik.
Kommer att vara kvar i Reykjavik tills Sondag, eftersom min chef æer i Reykjavik och jag dæerfor far skjuts med henne harifran till Orlygshofn da. Det blir billigare æn att ta flyget, och ocksa ganska anvændbart, eftersom jag har lite ærenden hær i stan.

Min ankomst till Island var rolig - det sag ut som ett okenlandskap nær vi landade. Inga træd nagonstans och marken var helt tæckt med lava. Allting har gatt bra, men det hela tog en komisk vændning, som jag tror att det mesta kommer att gora nu nær jag ær hæer. Solvi som hæmtade mig pa bussterminalen var inte en tjej, utan en kille. Och jag skrattade rakt ut nær jag kom in till Gæsthemmet jag bor pa, som jag dromt om hela dagen att fa komma in och lagga mig och sova, ta det lugnt for mig sjælv. Men. Forst fick jag klattra uppfor 7 branta trappor for att ta mig till tredje vaningen. Varpa nær jag slutligen flasande fiskar upp nyckeln och oppnar sa ser jag att jag delar rum med tre andra, men det bor just nu bara tva andra dæer, har æennu inte træffat dem, men tror att de ær fran nagot engelsksprakigt namn. (Clarkson i efternamn)

Hinner inte skriva mer, skrev tidigare idag fran Arlanda om vilken turbulent dag vi haft. Sebbe publicerar det nær han tagit sig till en dator.

Om ni vill kontakta mig sa gor det pa det hæer numret:
00354-8681156, annars kan ni gærna læmna erat hemnummer, kommer aldrig ringa till ett mobilnummer, det var 60 ggr dyrare æn att ringa till en mobil. Har kopt særskilda krediter for att ringa till Sverige. :)

Hoppas ni alla mar bra, jag ær ganska fnissig och tycker det ær spænnande att vara ute pa ett æventyr, som redan tagit roliga vændningar. Stor kram!

1 dag till studenten, 2 dagar till Island!

HEJA IB205, nu samlas vi för att pynta flaket.
Håll tummarna för att vi slipper regnet imorgon, allt väder utan regn och jag är lycklig!
Oops, pengar skramlas, nu får jag ta och vända uppmärksamheten till de andra igen,
Hörs senare (håll tummarna för vädret och att Sebbe får ett flyg till Umeå)
Ha det bäst!

2 dagar till studenten, 3 dagar till Island!

Nu åker vi till Slussfors där jag tar bussen till Umeå,
Mimmi har inget internet så det kommer ta ett tag innan jag skriver nästa blogginlägg.
Studenten på onsdag, Island på torsdag!
Ha det bäst allehopen!

4 dagar till Island, 3 till Studenten

Imorgon åker jag till Umeå, så högsta växeln har dragits på här i Sjöland. En del har strukits från listan, en hel del lagts till också. Är allra mest nöjd över att jag, efter långt och idoget letande, fiskade fram min "Student 2008" - flasköppnare bland alla flyttlådor! Nu finns det inget som kan gå fel längre. Har STENKOLL och vill inte ha glömt något varken till umeå, studenten eller Island.

Har mängder av ärenden att fixa på tisdag i Umeå, pass, växla pengar, köpa hårnålar och pynta flaket, bland annat.

Nu när jag sitter här i mitt kaos är jag förnöjd. Jag vet att jag har massor av att göra de kommande dagarna, men jag har koll och det som händer kommer bara vara roooooliga saker! Heja livet!

RSS 2.0