Earth Hour

image79
I år har 24 städer anmält sig som partners till Earth Hour och omkring 380 städer från hela världen deltar. Initiativet kommer från Australien där ifjol 2,2 miljoner Sydneybor och över 2 000 företag stängde av elektriciteten under en timme, vilket minskade Sydneys elförbrukning med 10,2 procent. (källa: WWF)

Stäng av all elektronisk utrustning mellan kl. 20-21 ikväll 29 mars som en signal till världens ledare att ta energi(miljö)frågan på allvar!

www.earthhour.org

Kallar du dig ansvarsfull

Min blogg är den tråkigaste ni kan hitta, för här smäller jag inte upp bilder på mig själv eller faller in i fällor att berätta om vilken mat jag ätit eller vad jag shoppat. Främst för att jag inte shoppar, sånt ligger inte i min natur.

Min natur är naturen och från vad jag förstått är den det tråkigaste vi kan hitta idag, fjälltoppar har ju redan bestigits och man har redan dykt flera hundra meter ner i vattnet, utan syre. Alla rekord är satta.

Idag blev min blogg ännu tråkigare, vilket är kanske ännu tråkigare för er.

Idag brottas jag med ansvar och frågor om framtiden, som frågan hur man ska få fram hållbar energi, utan att utnyttja våra naturresurser eller snarare döda våra naturresurser.

Europa Forum Norra Sverige har i maj sitt tolfte möte och den här gången om just bland annat klimatfrågor och EU:s sammanhållningspolitik.
 • EU-kommissionens förslag om förnybar energi och energieffektivisering
 • Norra Sveriges bidrag för en hållbar utveckling
 • Europaforums synpunkter på energi, klimat och hållbar utveckling
Och bland de som sitter och lyssnar/diskuterar de här frågorna sitter alltså beslutsfattare från kommuner och landsting från hela norra Sverige. Och jag önskar jag kunde vara där och knäppa dom på näsan, de måste s l u t a följa kapitalismen och det som ger pengar här och nu. Politiker har ett stort ansvar, vilket är är för framtiden. Om de ser pengar här och nu istället för att tänka på möjliga framtida scenarion är de korrupta, svaga och borde avsättas omedelbart!

Att bygga vattenöverledningar, dammar för att få fram grön el som så hårt eftersöks - är inte miljövänligt. Det är sötvatten vi pratar om, i rena källor från fjällvärlden som forsar ner i många av våra inlandsälvar och sjöar. Det är ett sådant stort naturligt kapital att jag tror många inte ens förstår dess värde. Sötvattensresurserna minskar kraftigt för varje dag och vi behöver färskt sötvatten för både irrigation och vår egen fortlevnad. Djuren och människorna som lever runt dessa vatten är i högsta grad beroende av dess bevarande.

Energifrågan är svår. Men jag tror inte det är en bra lösning att bara hitta mer energi, det är våra vanor som måste ändras och industrierna måste bli mer energisnåla. Också borde det bli fler mindre energiverk till mindre hushåll långt från större samhällen. Men så är det ju också så att det finns företag som ska tjäna på att vi behöver energi, kanske är det där problemet ligger egentligen.

Ingen vill ha kärnkraft, vi vet inte vad effekterna blir. Ingen vill ha vindkraftverk eftersom de är fula och lever om. Ingen vill att deras vattendrag ska omledas och försvinna - för då försvinner fisk och det naturliga omloppet ändras. Inte finns det heller någon som vill förminska deras energiförbrukning eller minska på deras konsumtion som driver hela den onda cirkeln vidare.

Vem ska ta ansvar?!

Påskdagens datorbravad

Hej!

Bara så ni vet så har vi ingen fungerande dator hemma, den har invaderats av virus som klubbat ner den till nästan pinsam nivå, nära maskliknande. Skriver nu från min storasysters fina bärbara dator. 

Påsken är super, men nu hinner jag inte skriva mer än så för nu försvinner datorn ur min tillfälliga ägo.

Hejdå!

Påskväder

ETT SÅNT HÄRLIGT VÅRVÄDER!

Det faktum att vi ska sitta i en bil hela eftermiddagen bekommer mig inte ens, inte heller att jag stod vid Ica-kassan redo att betala men inte hade mitt bankkort med mej eller att jag försov mig till klockan elva på grund av att min pojkvän stängde av alarmet utan att väcka mig då jag kvällen innan bestämt mig att vara uppe sju . Allt det är som en piss i havet, för det är på väg at bli sommar och efter klockan fyra idag går liften till fjälls och påsklov!

Ta vara på solen

Idag är jag en pöl

Så sant som det är skrivet, jag är en pöl.
 1. Jag fick ett utdrag från Strindbergs Fröken Julie på min recorded oral idag och INGENSTANS i hela min kommentar nämnde jag termen naturalism.
 2. Jag bokstavligen taget tvingade (drog) ur min sambo vad jag skulle få som födelsedagspresent. Vilket var en överraskning som skulle ske nu på fredag, men poff var den sönder och spräckt. Heja Elina....
 3. Jag taggade sönder på träning och när jag väl var där så gick det ungefär 45 minuter innan jag fick århundradets blodsockerfall tappade all energi och började gnälla på allt.
 4. Imorgon ska jag hem till fjälls, men har jag ens börjat packa eller städa här hemma...?
Den här dagen är officiellt sämst att heta Elina Andersson på...

Tibet

Fascinerad fascinerad. Ramlade över the Tibetan Uprising People's Movement, ni måste bara läsa deras krav för att Tibet ska avkoloniseras. (:länk)

Kinas premiärminister skyller alltså i ett tal idag de senaste våldsamma upproren i Tibet på Dalai Lama, kanske vår tids störste förespråkare för fred och mänskliga rättigheter. Vägen till fred i Tibet är svår, men jag kan inte låta bli att fascineras över de starka viljor Tibetanerna känner över att få bli fria. Genom att kämpa emot OS 2008 i Beijing vill de visa omvärlden hur Kina förtrycker Tibetanerna och att omvärlden ska hjälpa deras sak.

Igår den 17:e mars var det Global Tibetan Flag Day. Jag sympatiserar med Tibet och om jag hade haft vett nog att veta om det igår så hade jag definitivt viftat med flaggan på min blogg.

Elina.

Es kommt ein neuer Morgen

Jag fyller år om 12 dagar.

Idag gjorde jag min svåraste recorded oral, i tyska B och det gick BRA!

Sen så har jag bokat in officiell arbetsintervju nästa fredag. Håller tummarna.

Snart är det påsklov, vilken lyx!

Back on track

Nu är gästbloggandet över och nu kan jag ordbajsa i vanlig ordning i min egen blogg. Jag tror det känns skönt, har inte funderat så noga. Hursom så är det måndag och en märklig vecka med knappt någon skola för det är utvecklingssamtal, lärare på semester, recorded oral i två ämnen och snart påsklov.

Jag har officiellt startat min tredje våg med arbetssökning. Kliande hårbotten, uppspärrade ögon, filar noga på intetsägande meningar och hoppas hoppas på att få ett jobb för oja jag behöver pengar för att nå de mål jag vill nå.

Är inte framtiden ett märkligt ord egentligen.

Umeå 2014


Jag bloggar för Umeå 2014 i veckan,
så snälla följ mig där istället och skriv
MASSA KOMMENTARER :)

Umeå 2014 - blogg

Kovändning

Jag fick ett samtal och en halvtimme senare så har jag bokat upp mig hela söndagen, som jag bestämt skulle vara lugn. Just nu hoppas jag mest att min pojkvän tog nycklar, för jag kommer hem först åtta på kvällen imorgon.

Det fanns massa rolig post i brevfacket igår, bland annat min studentklänning - nöjd!
Och jo, jag fick blogginstruktioner idag också, inför umeå2014-bloggen.

Nu ska jag vattna blommorna, avboka tvättiden imorgon, packa matchkläder och handla lite mat.

Innan jag somnar

Lillebror hämtad, nu är jag officiellt less på att köra bil - hör och häpna?

Imorgon åker jag till Umeå och det här häpnar ni knappast över - jag ska plugga.. yummie..

I övrigt så undrar jag över vad jag håller på med, livet ni vet, fortsätter det efter gymnasiet..?

Something so real

Mja, jag vet inte om jag känner för att förklara vad jag gjort de timmar jag inte valt att skriva vad jag gjort. Jag kör punktform istället. Enkelt, lättförståeligt och ger utrymme för frågor
 1. Vi var till Tärna(by..?) igår för att hälsa på en särskild mr.F, åka bräda och hämta en väska
 2. Jag är bäst på Monopol
 3. Vilket snöoväder idag
 4. Stalon fram och tillbaka går på under en och en halv timma om man gasar och rattar
 5. Dikanäs är litet, nästan ofantligt litet.
 6. Din gata på p3 är det sämsta jag hört
 7. Tamara McKinley har fött drömmar jag inte ens visste jag hade
 8. Jag längtar hem för jag - märkligt att Umeå är hemma..? - vill se studentklänningen!
 9. Jag har bokat in tid för yoga i mitten av mars.
 10. Alla bilder är på sebbes kamera och jag kan inte få tag på de bilderna förrän på söndag
Jag är trött och snart ska jag nog hämta en lillebror. Hejdå!

Kittelfjäll och Jallejaure

Vi åkte med den uppdaterade och längre varianten av röda faran till Kittelfjäll. HERREGUD vilket vackert väder. Knappt att vinden pustade, strålande sol, blå himmel och puder puder puder snö! Vi var två lyckliga tomtar. Men merde vad ont i vaderna, tårna och ögonen (snön skimrade hett, men vi glömde kameran hemma..)

Efter 3,5 timma i Kittelfjäll åkte vi hem, käkade lunch och drog sedan iväg på fisketur med varm choklad nerpackad i säcken. Jallejaure hade inget vidare fiske att bjuda på, om även vi njöt av eftermiddagsolen i stora drag. Det enda vi drog upp var en fisig abborre (jag fiskade upp den såklart. Jens har aldrig varit vidare bra på det där, han ser det mer som en filosofi och Sebbe... ja, han har inte anlagen)

image77

Är ganska trött nu, vi gör plus minus mest ingenting, ser tv duschar och laddar inför imorgon. Då blir det Tärna.
Över och ut från Elina.

The Story of Stuff

En av de bästa animationer jag sett, som fick mig att lägga många saker på minnet.
Min lärare skrev om jag får välja vilka 20 minuter ni ska lägga på att se en animation i erat liv, skulle jag säga den här. Och det är väldigt sant, jag säger samma sak till er. Den blinkande gula pilen i våra samhällen, den galna konsumtionen är inte hälsosam för den driver fördärvet vidare. Ge 20 minuter av din tid till att se The story of stuff , du kommer inte ångra dig. 

Tokigt

Pappa och Lena blev tvungna att bryta, det dåliga föret gav en människopropp i början av loppet som ledde till en försening på över en timma för de längst bak, samt feberförkylningen gjorde att det blev stopp. Jag känner hur besvikna de blev och medlidandet sipprar fram, jag vet att de hade klarat det egentligen.

Jag och Sebbe har lagat namnam middag - schnitzel och potatis med en sprakande efterrätt - äppel/jordgubb/hallonpaj. Nära på helt hemodlad, om det inte var för äpplena och ja, mjölet då. och jaja mjölken, okej okej den var inte vidare hemodlad!

(Har hittat min studentklänning och betalat för den, kommer i veckan!)

Besöket till Vilhelmina på ynka 8 timmar gav mig ångest och en sån där känsla av att jag fick osynliga galler där jag stängdes in. Så nu måste jag bara besluta mig för vad tusan som ska hända efter juni, någon som har något som helst förslag?

Elina som bor i en bastu (Sebbes fascination över eldspisens värmeverkan har avgett en värmebölja Sjöland aldrig tidigare varit med om, hundarna har flytt fältet.)

Vasaloppet 2008

Pappa Lena Olle och någons flickvän, alla åker vasaloppet.
Min pappa har feber och är väldigt förkyld, rapporterar mamma. Men jag och Sebbe har suttit klistrade framför tvn sedan kl 07.30 imorse med te och täcke. Bra med trådlöst bredband - vi följer deras väg i spåret via bärbara datorn samtidigt. Vasaloppet

Det har snöat en halv decimeter inatt här i Sjöland.
Vi skottade så vi blev svettiga igår, men det blir helt enkelt att ge sig ut idag igen. Snälla pålitliga Sven körde snöslungan imorse, så det går att köra bil upp nu iaf.

Elina som funderar på lunch

Sjöland - Vinterland

Är just nu i Sjöland och det snöar massor!image74

Läste idag ut Flyga drake av Khaled Hosseini som jag påbörjade
på bussresan till Storuman. Boken var i början lite trög, kan ha
berott på att jag var trött och att jag oavsiktligt jämförde den med
Påven Johanna. Men oj vad bra boken var, väldigt fängslande
och rik på klokheter. Går fortfarande och tänker på slutet.

Livet här hemma är framförallt TYST, det är så skönt att sova
utan att störas av en massa buller, grannar som skrattar eller
luftkonditioneringen som väser. Hundarna är busiga och alltid
glada, var så härligt att komma hem till dom och bara skratta
åt deras tokigheter. Sebbe läser Harry Potter och jag läste
Flyga Drake, ska nu ge mig i kast med Master and Margerita.
Här är det luuuuugnt och det är så härligt.


Storasyster fyller år idag. Tadaaa!! Kolla in min storasysters hemsida. Hon är konstnär, dekorationsmålare och min storebror har gjort hennes hemsida


Hittade inte min artikel i Västerbottningen i förrgår, så antar att den sparats till en annan dag.

Nu ska vi äta lunch, vi har inte riktigt bestämt oss, kanske att det får bli pizza..?
Elina som tar det lugnt.

RSS 2.0