Thank you santa

Idag kunde jag också vara med ute och leka i snön, dock i -25 grader, men åååh så kul!

 


Kör försiktigt på vägarna är ni snälla..


http://vk.se/Article.jsp?article=320790

Walk the line

Åh vad bra den filmen är, vi såg den igårkväll och jag såg den faktiskt för första gången. Joaquin Phoenix var helt underbart bra, något av det finaste skådespel jag någonsin sett på film.


Kanye West till minne av sin mamma

Sådär bra att armhåret krullar sig och man känner hjärtat snöra åt sig några varv extra.


Ossian och Benjamin spelade i Dikanäs kyrka

'


I've got a cold, but santa knows how to make it gone 'til tomorrow..

Jag vill också vara ute i snön och busa som dom andra barnen.
Snälla nyårstomten gör mig frisk till imorgon för nu har jag vallat min bräda färdigt.


Rolig läsning i mellandagarna

Jag älskar det här med "upprörande konstnärer". Fria själar med tankar som spatserar på världens yttre kant. 00-talets största svenska konstskandaler är bra tidsfördrivsläsning från DN. Rekommenderas för de där tillfällena mellan glöggfika, shoppingrundor och brädspel här i mellandagarna.

Lets give it a curl like nigella

Vi bestämde oss för att prova en av julens klappar häromdagen.

Mamma och syrran piffade och resultatet blev detta efter 15 min.

Jag tycker det blev himla bra sen när lockarna la sig lite. Gosan med.

Det är snön som faller


Snowboarding on christmas day

pssst. photo jon andersson.


"Att spara är bra, men sortering är allt viktigt ändå.."

Chimamanda Ngozi Adiohie skrev i En halv gul sol - "Människor som inte är vana med att ha mycket är helt enkelt oförmögna att slänga saker, till och med saker som är värdelösa." Och jag håller delvis med, men det är inte alltid något negativt med att spara saker.

Nästan varenda gång jag är hemma en längre vända kan jag bli tokig på mig själv för att ha sparat så mycket skräp från tidigare år. Den tiden man gick i grundskolan betydde alla små böcker, bilder och historier man skrev på lektionerna så mycket. Fast idag minns man bara inte vad som var så särskilt och mycket av det man sparat blir värdelöst. Jag gillade att skriva historier, det finns mängder och åter mängder av små historier om allt från "Plutomaner"till "Hur faster agda fastnade med näsan i nyckelhålet." Vilket gör att jag bland alla gamla saker har en sjujäkla hög med gammalt skolarbete och papper som idag bara tar upp plats.

Här hemma är vi alla fenor på att samla saker - bara för att det kan komma till användning en dag. Till blivande barnbarn, om någon vi känner kan komma att behöva, en släkting eller kanske vi själva i framtiden. Porslin, böcker, kläder, leksaker och så vidare. Varje gång vi går igenom såna här saker hittar jag alltid sjukt fina gamla skjortor och tröjor från min mormor, moster, mamma osv.

Vi gjorde det bra idag, vi sorterade iväg de saker som var trasiga och onödiga, men inte allt utan behöll det som fortfarande går att använda. Det är miljövänlighet och medvetenhet. Jag hittade en hel hög med knappt använda barbies med alla möjliga tillbehör. Helt värdelösa för mig, men kanske en liten skatt för någon annan i framtiden. Så nu ligger de i en liten låda under min säng och jag har hängt in mängder med fina kläder som min mamma hade förut på 80-talet.

Även om man blivit less på något nu, kan man låt det ligga i en låda ett tag och sortera sedan efter hand. Till slut har du kvar fina guldkorn. Man kan tycka sig ha en nog hög välfärd för att ha en livsstil där man köper och slänger, men det är inte miljövänligt och sakerna får inget personligt värde. Kasta inte idag något som fortfarande går att använda som verkar värdelöst, utan låt det få möjligheten att återanvändas av någon annan i framtiden.

Några foton från julaftonskvällen

 


Hemma i fjällen äntligen

Har inte orkat hiva upp kameran, klev ganska nyligt bara innanför farstun här hemma. Men hann med att hänga med världens bästa vän igår, dricka glögg, äta julfika och bara prata framtid i x antal timmar. Saker och ting känns hundra gånger bättre nu.


Dags att uppdatera kanske

Helgen var så jävla grymt bra, den spontanta korridorsfesten med över 80 pers var helt galet kul och jag hade den absolut roligaste utekvällen på hela hösten i Umeå i fredags. Så kul att jag inte ens hade vett att fota.


Lördagen blev en hel kavalkad av bilder, spontan fotosession med mina fina vänner.if it makes u happy


Spännande helg coming up

Den här helgen ska bli så himla rolig! Både Sanna och Jennifer är tillbaka i stan. Ikväll blir det middag och korridorsfest här. Imorgon middag igen, terminsfest med klassen och Scharinska med Name The Pet live, ser framemot allt jättemycket!Klimatet miljön retoriken och mötet i Köpenhamn

Andreas Carlgren vår miljöminister verkar iallafall också positiv och ser det som en "match i slutminutrarna som kommer avgöra hur det här går", om även han ser det något polariserat och jämför lite drastiskt Kinas utsläpp med EU's.

Hillary's ankomst till Köpenhamn gav alltså lite fart på det hela, föga förvånande då resten av världens ledande politiker och tjänstemän är där, men USA's ledare kommer först i slutet för att vara med i diskussionen. Det är inte konstigt att Carlgren säger att det avgörs i slutet, det är ju då alla är med och har visat sina ståndpunkter. Jag personligen tycker det är bra att de mindre utvecklade länderna står på sig och vägrar gå med på ett nytt protokoll lett av USA när USA själv ej har hållit sina mål och löften av mindre CO(2) utsläpp. Intressant också att USA lockar med bidrag och pengar, för att sedan kunna kontrollera "de andras" framtida utsläpp.

Det här avsnittet av Aktuellt är toppen för att förstå den nuvarande situationen.


En kopp varm choklad och man överlever vintern

Jag har varit dålig på att uppdatera. Men det har blivit en hel del fikasessioner och plugg på universitet för mig nu på senaste. Och en massa funderande, många beslut och val har kommit och knackat på min mentala dörr. Och bloggen har halkat lite efter. Men jag kan berätta att jag fått en förkärlek för varm choklad med grädde såhär i december. Både på café med en vän eller hemma framför ett avsnitt av Glee.Såhär ungefär är det hemma hos mig när jag dansar och funderar


 


Köpenhamnmötet

Reinfeldt avslöjar EU:s agenda väldigt tydligt, som jag nämnde tidigare om att de mer utvecklade länderna vill kontrollera de länder som är på väg att utvecklas, med en retorik om "de andra" som syndabockar till våra klimatproblem idag.

Jag ogillar DN's artikel och den typ av retorik som används där med, som om Kina faktiskt är syndabocken, eller att de som ingår i G77 varit fega i och med att vilja behålla kyoto-protokollet eller tvivlar på att de mer utvecklade västländerna kommer se till alla länders bästa ifall en ny överenskommelse skulle skrivas. Det är inte konstigt att de tvivlar, historiskt sett har de mindre utvecklade länderna, exempelvis i Afrika, utnyttjats och än idag utnyttjas elakt av större länder och transnationella företag med makt och ekonomisk styrka. Det kommer krävas mer än bara ett möte. Jag tror ändå att det kommer något bra ur det här mötet också, det behövs diskuteras och arbetas. Det tar mer än bara ett möte. Vi får bara vänta lite och se.

Jag följer för övrigt mycket hellre klimatbloggen, som håller informationen mer neutral och också nämner rykten som pågår på plats. Tänk om Obama inte kommer till Köpenhamn? Är han fortfarande värd sitt fredspris då?

Up yours grannen

Sjukt less på min granne som förpestar allas tillvaro här i korridoren med att plinka på sin skitgitarr, så vrider igång den här på högsta volym och går nu städ-bananas. Förresten, tack för fika idag Lisa, kul att träffas!


Handbollsfanatikern checkar in

Det är kul att ha kvar bloggen från så lång tid tillbaka. Jag komponerade ihop den här bilden någon gång 2007/08 för att illustrera hur mycket jag älskar handboll. Minns det var en magisk SM-final som fick mig att gå i taket i eufori gällande målvaktsspelet. Har alltid sedan liten suttit som klistrad framför tvn när det varit handboll och Tomas Svensson och Peter Gentzel var alltid mina stora idoler. Jag tyckte målvakterna var mest spännande och såg hellre att målvakterna räddade än att det gjordes många mål framåt.

Matchen ikväll var riktigt rolig. Första halvlek var bra, andra halvlek blev det svettigt och jag skadade fingret på högerhanden illa. På det hela sammantaget är jag glad att vi vann och vi vann rättvist. Jag bara älskar handboll..


Judy in disguise

En vän från Australien skrev idag en kommentar till ett foto jag har av den här lilla damen; hon tyckte att Mixie var himla söt och undrade om det var min valp... Den här hunden är egentligen över 5 år, helt otroligt fotogenisk och en jäkel på att se vääääldigt oskyldig ut. Men allt hon vill är egentligen att jaga tjädrar och se dom dö, så ni kanske förstår om jag skrattade åt den mörka humorn när jag läste den kommentaren imorse.


Gällande urbanisering

Känner att jag måste få lufta några tankar som föddes under dagens föreläsning gällande urbant och ruralt flyttningsmönster. Svante, föreläsaren, nämnde olika urbana dragningskrafter som lett till att Sverige fått en urbanisering av befolkningen. Som själva samhällsplaneringen och hur stadsstrukturen sett ut med raka, rena linjer i stadsmiljö kontra landsbygd och miljonprojekt för att främja familjehem med 1-3 barn, samt själva sinnesbilderna som målas av glesbygd kontra stadsmiljö.

Eftersom jag är född och uppväxt i inlandet kan jag inte låta bli att reflektera över hur sant det är att man dras till en livsstil som staden kan erbjuda, som saknas på landsbygden. De möjligheter och framförallt framtidsutsikter man kan finna i en stad, men som på något sätt antas inte vara möjliga ute på landet.

Svante nämnde också att det är allmänt vedertaget, något av ett socialt faktum att man i en högre utbildning utbildas för att jobba i städer. Framtiden ligger alltså i stadsmiljö. Det är någonstans ofrånkomligt att om man blir agronom så jobbar man för en institution baserad i en stad eller som civilekonom för ett stort företag som Volvo. Samma gällande andra utbildningar, något som i och för sig är självklart då man gärna vill få ett jobb som färdigutbildad och det är då bra att nischa sig mot ett jobb man har stor sannolikhet att få. Men det är också där själva diskussionen kommer fram. Måste man vara utbildad och placerad i en stad för att nå sin dröm? Personligen tror jag inte det, bara för att jag alltid vill vara så tvärtemot och tror på människans inneboende kraft och inspiration. Om man vill något, verkligen verkligen vill, så ska inte några hinder kunna stoppa en. Det jag menar gäller drömmar om framtiden ute på glesbygden och kanske inte just jobb som statsvetare eller exempelvis doktorand på umeå universitet.

Det som fattas är tron på att det är möjligt. Den känslan och framtidsbilden hos en själv. Svante nämnde även detta, lite i förbigående och som kanske inte kändes igen av så många på föreläsningen. Men jag känner igen det eftersom jag kommer från en starkt präglad inlandskommun med hög grad av utflyttning. Utflyttning av främst starka unga tjejer med självkänsla och framtidshopp där många gånger glesbygdsmiljön är begränsande för ens egen utveckling som ung. I stadsmiljö får tankar/idéer utvecklas på ett helt annat sätt, särskilt eftersom man stöter och blöter idéer och vågar stå upp samt accepteras på ett annat vis. Jag skulle aldrig ha gjort så mycket som jag gjorde mina tre gymnasieår om jag hade läst i Vilhelmina istället för Umeå exempelvis. Men det har också lett till att jag vågar tro det är möjligt att förändra glesbygdens framtidsutsikter. Allt handlar om inställningen och viljan på platsen. Sticky places kan komma att vända trenden med utflyttning från landsbygden till inflyttning, vända från arbetslöshet till arbetskraftsbehov, om man vågar återvända och se en plats för dess unikhet och satsa på en förbättring.

Counter-urbanisation och suburbanisering är exempel på fenomen där människor väljer att flytta utanför staden pga "mjukare" anledningar som gör att platsen i sig är mer attraktiv att bo på, men i närhet till stan så att man fortfarande har möjlighet att jobba. Vilket alltså inte handlar om just det jag kom att fundera på, men visar på schismen många människor kan känna. Att man dras till att bo i landsbygdsmiljö, men behöver ha pendlingsavstånd till sitt jobb i staden. Underbara Clara skriver exempelvis ofta i sin blogg om landsbygdsmiljön och visar att det är möjligt att bo på landsbygden men ändå vara en modern individ som inspirerar.

match ikväll match ikväll match ikväll


Lars and the real girl

Helt otrolig film.. Så himla varm. En sån märkligt stillsam men ändå rörande historia. Fast man kan som inte relatera till det. Märkligt. Väldigt väldigt fint skådespel av Ryan Gosling. Det går som inte att förklara vilket djup den här filmen har, jag trodde först den skulle vara bara humor, vilket den iofs också har och det är helt obetalbart roligt i början, men någonstans så fastnar man för karaktären Lars och vill se honom må bättre.


Gissade rätt på hur många lösa skruvar kvinnan hade och vann

Nejmen ka-ching! Jag lyckades gissa till mig en vinst på årets julskyltning hemma i Dikanäs. Fick nyss ett mess av mamma om att jag hade ett presentkort att shoppa loss på Albins med. (Hamrebys för oinfödda) För ytterligare oinfödda så är julskyltning inte samma sak som julmarknad. Man går runt för att träffa folk, dricka glögg gratis och man går in bland affärerna för att gissa på tävlingarna, inte just för att handla något. För övrigt är inte det bara just affärerna heller, vissa lokala föreningar har tävlingar också. Men som med det mesta i inlandet så tunnas det ut i takt med folkminskningen. Det är en fin gammal okommersiell tradition iaf.


Bowling med laget

I fredags hade vi spontan lagfest, jag sjukt trött så var bara med på bowlingen och en liten stund in på själva förfesten, men gick hem till en kompis och såg film istället. Blev ett par roliga kort, använde blixt och lång slutartid vilket under discobowlingen gav en del intressanta ljus. Lägger bara upp relativt neutrala foton då jag inte precis tror lagen uppskattar att synas här.


Short update

Har ej internet, men vi vann matchen ikväll och andra halvlek var riktigt rolig att stå i mål och jag ser fram emot hemmamatchen mot sikeå nu på torsdag.

And the snow outside is falling


RSS 2.0