Haven't you been acting awful tough lately?


Umeå bjuder på regn. Har för mycket plugg. Glömde minneskortet till kameran hemma. Och julpynt? Det existerar inte i studentvärlden. Vanan trogen kommer vi att komma på att det är jul en sisådär tre-fyra dagar i förväg och då ta itu med det. Just nu upptagen med att fnurla på hur jag ska packa upp nästa hög med prylar. Jag gör nog just inget annat än åker buss kors och tvärs. Har också tappat en dag till råga på allt. Har söndag idag.


ps. måste göra en update angående det där med julpyntandet. jag har varit lite bitter över bristen på snö och pynt i mitt hood. kom på teorin att det har att göra med att det bor mest studenter här och därav den bittra meningen ovan. men hittade ikväll mitt undangömda stash med julpynt. jag var julpyntsnazi i mitt tidigare liv när jag bodde i umeå. daeeeemn vad stjärnor och tomtar och julkulor jag hade! försökt blinga till det lite här nu. känslan infinner sig inte riktigt, men har då också bara fått upp hälften. ds.

Vinterland


Pappa Paparazzi


Första skoterturen

Minus 6 grader. Månlandskap på myrarna. Cirka 20 cm snödjup. Dubbelis på Jallejaure. Krispig luft.
Heja snö Heja snö Heja Heja Heja!

Åker mot snön imorgon. Sjukt efterlängtat. Det här konstanta gråa mörkret i stan gör en ju sjuk!

På tal om Starsmith

Den här remixen av Sleepyhead är så sjukt härlig och lättlyssnad.


Marina & the diamonds

Marina har en råskön stil, vilken blandas friskt, jag gillade inte kanske riktigt hur hon porträtterades i Showmeyourwardrobe.com då hon såg väldigt "kommersiell" ut. Men hon är kickass och inspirerande. När det kommer till hennes musik och just låten I am not a robot så är den bra för sig själv, men sticker inte ut och saknar lite edge. Gillar verkligen Penguin Prison's remix av den. Starsmith's remix också som går mer mot electro, men Penguin Prison gör den mer nära originalet, men mindre tuggummipop. På något sätt känns remixen djupare. Jag gillade originalets video bara för att Marina är riktigt cool. Hennes stil är grym, men gillar inte riktigt hennes pop. Bara låten Seventeen har övertygat mig än så länge. På något sätt blir remixarna av hennes låtar bäst, men kanske ändras det i framtiden.

källa: lastfm.se


källa: www.marinaandthediamonds.com

 

 


Word, Man..

"Kinas ledare vill att de industrialiserade länderna ska föregå med gott exempel och visa upp fungerande lösningar, sedan följer Kina efter, säger Yu Jie. Talespersoner för den kinesiska regeringen är noga med att betona de historiska koldioxidutsläppen.  För även om Kina är världens största utsläppskälla, så står USA och Europa för det mesta av det överflödiga koldioxid som nu hotar världens klimatsystem."

Källa: www.sr.se

Word, Woman..

"Våra sociokulturella normer som vi växer upp med skapar en distans mellan oss. När vi växer upp lär vi oss vad man ska säga, vad man bör göra och vad man bör tycka för att passa in där vi växer upp. Vi lär oss göra skillnad på människor och skapar på så sätt lätt fördomar om varandra. Vi har lärt oss att leva upp till de krav som man har växt upp med och vad samhället tycker är så kallat normalt. Att skilja sig från mängden är en av våra största rädslor. Att inte duga inför andra och inte känna sig bekräftad och älskad är något som nästan alla är rädda för. Vi tror att om vi inte anpassar oss till andra och samhällets krav så blir vi inte respekterade och älskade. Men sanningen är att fullständig kärlek kan du bara känna när du är fullständigt sann mot dig själv.


Du har kanske många vänner, du har ett bra jobb och du har härliga barn, men någonting inom dig säger att du inte riktigt har hittat rätt. Oavsett om ditt liv är bra eller dåligt så har vi alla en mission här på jorden. När vi glömmer att lyssna till vårt inre och ta ansvar för vårat liv, så skapas ett tomrum. Vår uppgift är att vara sanna mot oss själva, hitta vår innersta kärna, hitta vår livsuppgift och att höja vårt medvetande för att medverka till en mer kärleksfull planet.


När du söker bekräftelse utåt för den du är, lär du dig aldrig att bli stark i dig själv. Sök alltid bekräftelse inåt. Lita på din intuition och tillåt dig vara din egen vägledare i livet. När du alltmer följer ditt eget hjärta så kommer ditt inre växa och bli allt starkare. Du har lättare att hantera motstånd när du själv går din egen väg. När vi lyssnar och söker bekräftelse från andra människor skapar vi ett alltmer större tomhet och osäkerhet inom oss. När du istället väljer att ta ansvar för ditt liv, så skapar du större tillit och flöde till livet."


- Anita Hedegård.


Ska det vara såhär, va?

För ungefär ett halvår sen kraschade jag in i en spegel på ett högst märkligt och olyckligt vis som ledde till en del ompysslande av vän som läser till doktor här på uni. Det blev en högst rolig kväll ändå, lite huvudvärk och så, men man missar inte shape up på plaza för en liten skallskada precis. Nu såhär i efterhand, dvs långt efteråt, känner jag att det här ärret gör ont när jag rör vid det. Farligt?


Fastar för en fast framtid

Fascinerande med deras engagemang och jag måste också säga naivitet, vilket inte är en förolämpning. Det är inspirerande och fint vad de här personerna gör. Men någonstans i bakhuvudet ringer mina varningsklockor angående det stora hoppet inför mötet i Köpenhamn. Ett möte löser inte alla frågor. Det handlar egentligen om mer än att vi vill ta hand om vår jord och natur. Reinfeldts uttalanden när han var i Umeå senast var lite intressanta egentligen. Han talade om Kina och Indiens snabba expansion och deras behov av energi. Alltså en retorik som handlade om "dom andra". Att det är andra som är värre bovar än vi och att de behöver regleras. Nu när "underutvecklade" länder tar stora steg in på den ekonomiska världsmarknaden som väst kontrollerat kan de tydligen inte bara industrialiseras hipp som happ. Jag är ett naturbarn och luras inte så tvärlätt av fin retorik och lovord om en grön framtid när man undviker att diskutera roten av problemet dvs systemfel inom kapitalismen och världsekonomin. Jag sätter inte så stor tillit till mötet i Köpenhamn, men jag hoppas att det leder till fortsatta möten och förändringar. Framförallt hoppas jag att de personer som fastar inför det här mötet får all uppmärksamhet de förtjänar. Deras syfte är gott.

www.climatejusticefast.com


När man gör allt för att undvika det jobbiga

Surfar runt och till min glädje så hittar jag att Umeå Open 2010 uppdaterat uppträdande artister med The Bear Quartet och Movits! Jag gillar Movits och misstänker de kan vara riktigt bra live. Bear Quartet's Millions ser jag också fram emot att höra live, den låten är så sjukt bra.


Miss Tadpole


Strindbergeuforin i Vasastan

Minns en slags disputation, eller om det var bara en "intellektuell diskussion" på universitetet om Strindberg mellan två kvinnor som läst genus på Umeå Universitet i samband med hans texter. Och som jag minns den var den lite fadd och de hade inga starkare argument än vissa textrader urplockade ur deras sammanhang samt ett väldigt spekulerande om hur saker och ting kan ha varit gällande hans kvinnohat, eller snarare hur det hade varit om Strindberg varit kvinna och skrivit samma texter. Men sammanfattningsvis, jag påmindes om den här diskussionen om Strindberg samt hur vi ältade Strindberg i svenskan under gymnasietiden.

För när vi var i Vasastan i lördags hette varenda gata något med Strindberg, var jag än vände mig såg jag caféer med bilder på Strindberg eller affärer med liknande namn och t-stationen Rådmansgatan har också uppgången full med citat och foton. Jag vet inte varför, men mina ögon bara drogs mot allt som hade med Strindberg att göra, syrran hade inte lagt märke till det på samma sätt tidigare. Vi stannades också av ett äldre par som sökte efter Hotell August när vi var på väg till en julbasar. Utefter Drottninggatan ligger citat i rostfritt stål permanent i gatan. Och fastän jag hade i början av dagen lite svårt att smälta all hype runt Strindberg och vissa läskiga foton och lösryckta citat, så tycker jag det sistnämnda var fint gjort faktiskt.


Fin tjejmiddag med fina tjejer

Ptja, nu när jag ändå sitter här och slappar efter min intensiva "uppackning" och "pajbakning" samt högst avancerade kikärtskokning så kan jag ju lägga upp bilder från i lördags. Anna, om du vill ha du säger till och om någon bild inte hör hemma så säg också då till så försvinner de från detta "offentliga rum".


Har man inte hammare, spik & trävägg så får man vara lite innovativ


Haft en toppenhelg i Stockholm

Och allt tack vare min storasyster Frida


The Shaky Hands

Jag gillade shaky hands spelning i lördags. Dom var så enkla på något sätt. Man kände hur dom hade suttit hemma i Portland, skitit i alla måsten och skrivit några låtar tillsammans. Energin från trummisen var magisk, goddaemnit, ska man vara trummis ska man ge sitt allt på det sättet. Om man ska börja lyssna in gruppen så är Sleepless en magiskt bra låt. Det enda trista var att de spelade på debaser slussen en lördagkväll, de kunde fått mycket mer spännande gig. Men jag pratade lite med Jeff i bandet efteråt och han var ändå nöjd. De har turnerat i några månader nu, för första gången i Europa nu senaste sju veckorna och de hade därför inte så höga förväntningar. Rakt igenom ärligt och opretentiöst, indie när det är som finast.


Har lite att göra de närmsta dagarna..

Den som följt min blogg de senaste 24 månaderna torde känna igen resväskan. Sancho kallar den för min livsväska. Vilket jag tycker är ett passande ord för det har alltid varit i den jag packat när jag åkt iväg.

Den senaste tiden har det dock varit lite annorlunda. Jag har fått resa med tom väska för att samla ihop mina ting igen. Kommer ta ett tag att packa upp den här. Jag bara nickade åt busschaffisens kommentar imorse kl 06:40 när han lastade ur den; "Du det var allt lite kraft i den här!" Personligen misstänker jag sisådär 40-50 kilo med bara nonsens. Och ändå saknar jag saker. Som min beiga vinterjacka - vars i världen är den egentligen?


Stefan Einhorn - Författarmöte

Efter att ha fått en underbar intensivsömn på en sisådär tre och en halvtimma drog jag mig ur sängen och tjavade iväg till Aula Nordica för att lyssna på Stefan Einhorn. Lite förutsägbart, såsom en författarföreläsning lätt blir. Han pratade om sin bok vägar om visdom och kanske inte riktigt något nytt på tapeten, men han gav några roliga tankeställare. Allt var lättsamt och stämningen i Aula Nordica trevlig. Ovanligt interaktivt.


Sisådäringenja

Japp, arbetet klart å betart en vecka i förväg så nu åker jag iväg till huvudstaden över helgen! tjoho!

Maskinens releasefest också...

Åh. Eller maskinens releasefest av deras nya album skulle också ha varit en spännande grej att gå på imorgonkväll. Men som sagt, allt redan uppbokat.


Hade vure awesome med debaser, múm och shouts..

Men så blir det inte. Åker iväg på "hmliga äventyr med sis" istället fredagkväll.
På Debaser spelar fredagkväll Shout out louds och Múm.


Jag är i en electrohousefas and I ain't turnin' back


Haft en tokrolig helg


Eftertanke

När det har snöat blir det en annorlunda doft utomhus och inomhus.

Mer råge i internationell media, tack!

Upprördheten var ett faktum då många av kommentarerna till artikeln hade förvridna fakta och här är min kommentar i sin helhet till en artikel i DN:

Marocko annekterade Västsahara genom en folkvandring när över 300.000 Marockaner på uppmaning av sin kung korsade den Västsahariska gränsen och på sätt gjorde den ursprungliga västsahariska befolkningen till en minoritet och därigenom en "rättvis" folkomröstning omöjlig från både Västsaharisk och Marockansk demokratisk synvinkel.

Spanien kontrollerade Västsahara fram till 1975, men Västsaharas ursprungsbefolkning ville och vill styra sitt eget land efter Spaniens utträde ur landet. SADR utropades 1975 och då även en regering. Men Mauretanien och Marocko gjorde anspråk på området, Mauretanien backade tillbaka, men Marocko gjorde och har inte gjort det trots vapenvilan 1991. Den marockanska mur (finaniserad av frankrike och usa) som är längre än Sveriges kustlinje är ett väldigt tydligt tecken på att Marocko vill hålla vissa grupper utanför territoriet Västsahara. Det är även murar runtom fosfatresurserna och murarna är minerade. Många västsaharier flydde under den väpnade konflikten över till flyktingläger i Algeriet. Det är omöjligt för journalister att komma in i landet. Över 10 miljoner Euro spenderas varje dag från Marockos sida för att bibehålla ockupationen av Västsahara. Det är inte konstigt att många Marockaner lider, då stora delar av Marockos budget går till att bibehålla en ockupation av ett territorie som vill vara självständigt.

Problemet handlar om Marockos monarki, det går inte att komma ifrån att monarken har den absolut största makten i det Marockanska samhället och då även det Västsahariska eftersom Västsahara är en koloni under Marockanskt styre. Lokal Marockansk elit/adel kontrollerar Västsaharas naturresurser och Marocko är exempelvis världens största exportör av sardiner fiskad ur Sahariska fiskevatten. Förflyttningen av befolkningen förändrade rummet Västsahara och rumsligt sett har territoriet ändrats både fysiskt i och med murarna och att den ursprungliga befolkningen samt dess regering är i exil i ett annat land. Sedan alla dynamiska effekter i och med att området nu är ett annekterat territorie utan en definierbar befolkning och många olika minoriteter, jämställdhet, klasskillnader osv osv.

För övrigt är det inte märkligt att så lite debatt pågår om detta i media och att den ofta är felnyanserad då många länder i europa och transnationella företag tar nytta av den situation som råder. Sedan tre år tillbaka har EU och Marocko ett avtal som ger europeiska fiskebåtar rätten att idag fiska i Västsahariska fiskevatten, befolkningens vilja till trots. Den Marockanska regeringen utdelar fisketillstånd. Även råder det inte pressfrihet, så de enda som kan diskutera det här utan att riskera sina liv är egentligen de som står utanför.

För övrigt vill jag inte säga att Polisario använt och använder korrekta metoder. Men det är inte det som upprör mig, utan vad som upprör är hur det internationella samfundet ignorerat att diskutera frågan. Det har varit bekvämt för omvärlden att se Västsahara som ett territorie istället för en stat. Ett territorie kan utnyttjas med internationell rätt på sin sida.

Att en svensk diplomat har blivit utkastad är anmärkningsvärt men egentligen inte förvånande. Marocko vill inte ens diskutera med Polisario. Hur ska man kunna medla utan att framföra ena sidans önskemål/vilja till den andra?

Jag är starkt emot Marockos annektering av Västsahara och blev uppriktigt glad över att SSU drev frågan så hårt att den nu ingår i Socialdemokraternas partiagenda, trots att partistyrelsen ville annorlunda. Inte för att jag tillhör socialdemokraterna eller är partipolitiskt engagerad, men det är viktigt att frågan diskuteras och omnämns istället för att den här ockupationen får fortsätta i tysthet. http://www.svd.se/nyheter/politik/artikel_3727951.svd

Så otroligt gullig musikunge!

Hon föll direkt för First Aid Kit och blir helt otroligt glad bara av att höra deras musik. Sjukt söt. Tänk om hon skulle få se en livespelning eller om hon skulle kunna spela deras låt. Hon är så söt. Ögonen verkligen lyser. Magi.


Efter en lång vecka så


Bildredigering säsongsbetonat


RSS 2.0