En sväng till Kittel

Körde upp till Kittelfjäll i lördags.

Förhoppningarna var höga, kallvädret till trots.
Runt -23 och på toppen -28 så vi tog det lugnt. Några hopp, lite bus och rullade sen hemåt.
Träffade och grattade också Feukis som fyllde 22 - tadaa!

Bjuder på lite vinterbilder

-25 grader hemma
Men ändå öppet vatten vid Vojmån/Dikasjön
Skönt att sitta i varm bil
Och allra bäst att komma hem.

Oregerligt hår, bångstyriga ögon, krånglig tjej

Ni skulle sett hur det såg ut när jag klev in efter att ha gått hem från universitetet idag. Helt otroligt vilken snöstorm. Kändes upplyftande, alltid fint att påminnas om ens litenhet när man är ute. Bästa är att kunna stänga in sig i sitt eget lilla varma krypin och låtsas som att man inte märkt av naturens krafter. Men. Hela jag var vit och håret isigt. Så kom att tänka på att det faktiskt är lite väl långt nu. Svårt att gömma undan och reda ut. Glasögon var förresten ingen hit heller så stoppade dem i fickan, lika svårt att se något oavsett.

Dagens låt


Mot sjölandskogen

Jag kör hem till fjälls på torsdag. Koppla bort allt. Bara vara. Skriva. Läsa om min skelettkvinna. Krama min katt. Gratta mamma, pappa och Jossan. Åka bräda. Andas frisk luft.

hej hedlunda

två ord - iskalla fötter.
vi gjorde stadstur till ön och väst på stan idag.
en iskall saab. tre flummiga samplannare.
funka finfint.

Alla som spelar handboll i Umeå känner till denna man

Lite humor på morgonkvisten att hitta den här karln när kollade vk. Ibland kan det kännas som han är överallt när det handlar om handboll alltså, haha. Men gött att han fick tillbaka jobbet!
http://vk.se/Article.jsp?article=326277

Konflikter och deras ursprung

Äh. Jag lackade faktiskt till idag, som alla andra dagar antar jag. Men vad kan jag säga, jag gillar att bli arg kanske? Nä inte egentligen. Men det upprör mig när man inte erkänner den fördrivning av samiska kulturen som skedde på 1600-talet. Men varför bryr jag mig om någonting så långt tillbaka?

1. När man bestämde sig för att kolonisera "lappmarken" så ville man få kontroll över ett område med vad man trodde var rika naturresurser och möjligheter att öka skatteintäkter till kronan. "I Norrland hava vi ett Indien om vi bara förstå att nyttja det" (Axel Oxenstierna såg Sverige som jämbördigt Englands dåvarande imperium)

2. I och med denna kolonialisering på 1600-talet utnyttjade man samer, särskilt i Nasafjäll, att dra järnmalmen. Och missförstå mig rätt nu, jag talar inte om kolonialiseringen i den form av nybyggare eller äganderätt, ej heller om hur samer beskattades eller sålde skinn osv. Utan den typ av slaveri som samer utsattes för och knappt finns berättad om. Många tror ej heller att den skedde. Om varför och hur är svårt att svara, vilket leder mig till den tredje punkten

3. Samernas historia innan denna fördrivning/kolonialisering på 1600-talet är omöjlig att finna eftersom samerna kristnades och staten Sverige ville ha en nationalstat med enhetlig religion och kultur. Enkelt sagt, man förstörde allt som inte var kristet eller "svenskt". Det finns idag ytterst få trummor kvar, nåjd är något man bättre förstår som schaman och svenska samer förstår svenska bättre än samiska.

Det som gör mig arg är att man inte ser det här som ett angrepp på ett folk, en fördrivning av ett sätt att leva, ett uttryck av förtryck utan "...en parentes i svensk historia". Det som skedde på 1600 och 1700-talet i och med kolonialiseringen och utsuddandet av den samiska kulturen och historien är grunden till alla de problem vi sett under 1800, 1900 och kommer att se under 2000-talet. Tilldelandet av äganderätt till land såsom den skedde under avvittringen på 1800-talet tog inte i beaktning samernas organisation inom samebyar, ej heller ålderdomliga samevisten eller samers rätt av hävd till land. Samer tvingades till viss mån att bli nybyggare med allt det innebar för att kunna få rätt till mark (nyttja marken eller förlora den) Det är ett problem som idag är mer invecklat än vi vill tro eller låtsas om. Där individer inom Sapmi är både same, halvsame eller helt av nybyggarätt och alla har rätt till äganderätt av land, fiske o jakträtt osv. Problemen har alltså djupa rötter men konflikten sker på ytan. Bara 1920-talets tvångsförflyttning av nordsamer till Västerbottniska fjäll eller den samefamilj som bodde på skansen under 1900-talet likt isbjörnar i bur för "det civiliserade Sverige" att se, bevisar att förtrycket av samer fortsatt långt efter 1600-talet. Och konflikter från lång tid tillbaka lever fortfarande kvar.

Så jag lackar till när man pratar om kolonisationen av Norrland men inte nämner hur samernas kultur, historia och sätt att leva nästintill helt suddades ut. Om man inte förstår varför jag blir arg då heter det inget annat okunskap. Turligt nog går det att bota.

Potentialen finns

1002 tankar, 201 möjliga utfall, 12 utmejslade idéer och 2 faktiska projekt.
Allt sammanfaller astaskigt med tiden 0 sekunder över och -2000 i ork.

Bada på Island!

Askallt i den här fjorden. Snabbt dopp.

Asvarmt där, man kan bränna sig i de varma källornas utlopp.

Perfekt värme. Blandat glaciärvatten med vatten från varma källor. Sjukt svårt att ta sig dit.


Rosa Taikon

Såg en asbra dokumentär i julas som jag tycker alla borde se eller om inte annat veta om Rosa Taikon.
Cool kvinna med stenstark vilja och imponerande tankekraft.
Rosa Taikon


http://svtplay.se/v/1816377/dokumentarfilm/klipp__rosa_taikon_-_ett_sant_liv

När det kommer till musik

New Musical Express (NME) totaldissade den här låten, men endast pga att Agyness Deyn deltog och när man läser deras "review" så är den sjukt kass och säger inget om varken texten eller musiken utan dissar bara Agyness. Jag började lyssna på den helt random då den av en händelse händelse hamnat på min iPod och den slog rätt direkt. Det stod också bara Five O'Clock Heroes som artist så jag reagerade inte särskilt på det. Kom att börja fundera på hur mycket man influeras av individer när det kommer till musik. Jag älskade låten bara för att texten kändes så nära och den är fint uppbyggd. Enkelt som. Kontrasterna mellan Agyness sköra ljusa röst och Anthony Ellis sköna ibland raspiga rockröst är fina och låten känns typiskt rockindie från UK. Det är en berättelse de berättar, en känsla de förmedlar och den nådde fram till mig. Därför gillar jag låten. När man låter sig blockeras av något, som irritation på en person, eller vad den individen står för så vill man inte höra budskapet, inte låta sig nås. Typexempel är när man hör musiken men tänker på något helt annat än vad låten förmedlar pga namnet som står för den, som att om man hör namnet Pete Doherty eller Amy Winehouse tänker på droger istället. Så shame on NME för asdålig referering. Och skit samma, den här låten är asbra och för mig blev det bara ett plus att hitta att Agyness sjöng och är med i videon!


Stackars älg..

Gud vad hemskt, en sån sorglig död. Stackars stackars älg alltså. Hur kunde föraren inte känna att hon kört på en älg och sedan dragit den i fyra kilometer är för mig helt ofattbart?

http://www.folkbladet.nu/?p=165240

Sjölandokej Jon, okej!

:)

A free bird


Hejdå Sjöland

Det är tråkigt att lämna en av världens kanske mest undangömda platser.

Fast om det är en sak jag lärt mig av de kurser jag läser för tillfället så är det att en plats betydelse beror på vad platsen betyder för individen. I min kognitiva karta över världen är Sjöland en av de viktigaste platserna som finns samt tar upp en stor plats av världen och min startpunkt för mitt liv och därav allt.

Att Sjöland sedan ligger i periferin det kan världen, kapitalismens grundvalar och världssystemet lära mig flera hundra gånger om. Min kognitiva karta utökas för varje år, men det finns nog ingen plats som kommer kunna slå ut den platsen där allt började.Star Wars Hype

Jag erkänner, jag har aldrig förut sett alla filmer utan bara lite av varje. Så nu när hela filmserien gått på tv efter nyårshelgen har jag suttit som fastklistrad. Sjukt bra ju, men har fortfarande sista filmen kvar att se.

Den här japanska hemsidan säljer sw-kepsar,
R2-D2 har alltid varit min favorit fastän jag inte fattar ett ord av vad han säger.


När jag möter någon som ler så ler jag.

Informationsflödet som vi har i och med internet är ibland så fenomenalt att jag kan bli tårögd då det hjälper oss människor att få kontakt med varandra. Men dess baksidor är många, en av dem står jag lite kluven inför om jag tycker är bra eller dålig.

Jag såg ett intressant avsnitt av Kobra för någon månad sedan om Josh Harris som gjorde sitt liv till ett projekt som han genom uppsatta kameror visade vad han hade för sig hela tiden online. Exakt hur det var med det som konstprojektet är iofs också svårt att veta då han påstår att förhållandet med hans dåvarande sambo var fiktion för konstprojektet, något han sa först en lång tid efter. Efter deras uppbrott hamnade han i grav depression och projektet avslutades. Personligen tyckte jag att han verkade lite märklig av vad som visades i intervjun, men samtidigt har hans projekt lyft många intressanta frågor, som nu idag fortfarande är relevanta och hans första projekt (ej det gällande hans liv) som liknade Big Brother var först med att så närgående visa upp människors privatliv online.

Dokumentären "We live in public" tar med ett varnande pekfinger upp just den frågan om hur vi idag skriver om och visar våra liv för andra på ett helt historiskt unikt sätt i och med internet. Kobra diskuterar detta i relation till Big Brother och hur människor allt mer gör sitt privatliv publikt samt hur vi virtuellt kommer närmare varandra. Det är ett problem pga många aspekter givetvis, något som forskas kring intensivt och som jag inte tänker börja debattera. Jag kan bara säga att jag är kluven, jag tycker det är bra att vi utökar och är mer omtänksamma om våra sociala nätverk, även virtuellt. Men samtidigt är det sorgligt och synd om de personer som gett upp för mycket av sitt eget privatliv för att nå tillfälligt kändisskap eller bli synlig i den virtuella verkligheten. Det finns alltför många tråkiga exempel på falsk information, bilder osv som spridits i elakt syfte och skadat människor djupt i grunden.

Jag kan inte komma till en slutkommentar mer än att om vi möts virtuellt och du berättar något roligt så ler jag, om vi träffas i verkligheten och du ler mot mig så ler även jag. Båda funkar lika bra, för allt som oftast är inte människor elaka mot varandra, men att vara lite vaksam om sitt eget privatliv är nog inte något negativt.

Kobra om Big Brother kan ni läsa mer om här.


Grapex cup 09

Har en hel del bilder skrällandes som jag måste göra något av. Fotade bland annat en del på Grapexcupen som var i Dikanäs nu i mellandagarna med fem deltagande lag.

Upp med tassen gör dekadansen

 


"Fast du gått så tänker jag stå här och vänta tills du kommer tillbaka.."


Nyårsafton

 


Bara för skojs skull

Vi byggde innan nyår en liten pipeslide hemma på gården för att träna.

Åkt varje dag, ingen lift precis, men lillebror kan vid snälla tillfällen putta upp en, lyx!

Ser förjävligt ut, men nailade några gånger iaf tills jag smasha svanskotan -"#¤Q#"!!!


RSS 2.0